Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Vergunningen en omgaan met buren

 22/04/2016

 Jaco

Plannen gemaakt, beginnen maar! Die dakkapel die je nodig hebt voor de opgroeiende kinderen of die garage om alle spullen van het gezin in op te bergen op de oprit. Je kunt niet wachten en nu de plannen gesmeed zijn, wil je aan de slag.

Stop!

Hier zit nog een rondje controleren van overheidsregels aan vast. Een controle om te verifiëren dat je binnen de regels werkt, wel of geen vergunning nodig hebt én je plannen aan de buren voor te leggen. Eerst die check voordat je begint met bouwen! 

Bestemmingsplannen. 
Om Nederland overzichtelijk en netjes te houden, maken Nederlandse gemeenten een plan waarop ze haar grondgebied wil invullen en ontwikkelen. Het zogenaamde bestemmingsplan. Dat weer past in Provinciale plannen en landelijke vergezichten naar de toekomst. In het bestemmingsplan wijst de gemeente gebieden aan voor wonen, werken, recreëren, agrarisch invulling of een combinatie van die mogelijkheden. Ze geeft mogelijke bouwvlakken, bouwhoogtes maar ook uitbreidingsmogelijkheden aan. Je kunt hiermee zelf aan de slag want op internet vind je veel informatie en zeker wanneer het eenvoudig is kan dat prima. Hulp van een professional (aannemer/ architect) die de taal van de plannen spreekt is praktisch bij de niet alledaagse bouwplannen. 

Vergunnings- versus regelvrij bouwen. 
De regelgeving is klantvriendelijker ingeregeld sinds de Rijksoverheid de regels voor vergunningsvrij bouwen invoerde. Om tegemoet te komen aan de vraag uit de markt is bouwen vrijer en dat maakt de voorbereidingsprocessen korter. Controleer wel of je binnen die regels van vergunningsvrij bouwen valt én zorg ervoor dat je bouwconstructief aan de eisen voldoet. Er is vergunningsvrij bouwen geïntroduceerd maar dat is niet regelvrij. Een ontwerptekening en constructieve berekening blijven nodig om aan de bouweisen te voldoen én de aannemer die voor je werkt een goed bouwdossier te geven. Staar je overigens niet blind op het per se vergunningsvrij willen bouwen. Want binnen een bestemmingsplan een omgevingsvergunning aanvragen, kost je in financieel opzicht slechts gemeentelijke leges voor afgeven van de vergunning (zie titel 2 van bijgevoegd pdf voor gemeente Breda) en in tijd maximaal 8 weken. Die beide gevolgen staan niet het verwezenlijken van je doel in de weg, geen concessies aan je doel lijkt me zo. 

Informeer de buren. Zelf. 
Loop bij de buren binnen om je plannen voor te leggen. Zelf informeren van je buren is mijns inziens de eerste stap naar uitvoering in harmonie met hen. Ik ben geen rijdende rechter, maar heb in de voorbije 20 jaar best wat meegemaakt. En zie dat proactief je buren informeren het beste resultaat oplevert. Misschien kun je meeliften op elkaars plannen hetgeen je beiden voordelen oplevert. Voorbeeld daarvan is een uitbreiding achter de woning maken waarbij je de spouwmuur met het hart op de erfscheiding mag zetten en de buren de toestemming geeft er later op door te bouwen. Kost je nu niets maar levert je echter aan de binnenzijde 15cm extra ruimte op over de volledige diepte. 

Tot slot een paar tips:

  • Wanneer je met plannen maken start, kijk meteen of het binnen de overheidsregels past. Maak plannen en toets ze aan de regels = efficiënt.
  • Neem een professional in de arm om je omgevingsvergunningaanvraag in te dienen.
  • Ga na je onderzoek hoe je plan in de regelgeving past, zelf het gesprek aan met je buren.


Jaco Balemans,

Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Monumentenland is in rep en roer

Lees deze blog
Blog

We zoeken niet 1 timmerman, maar wel 3! Hoe dat zo? Het verhaal bij onze vacatures

Lees deze blog
Blog

Betrokkenheid en liefde bij panden en projecten

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.