Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Monumentenland is in rep en roer

 23/10/2016

 Jaco

Op internet worden veel berichten (zie ook ons eigen bericht) gepost over het beëindigen van de fiscale aftrek (Inkomstenbelasting voor particulier eigenaren) van uitgaven aan monumentenpanden en deze om te vormen tot een niet-fiscale subsidieregeling (zie de relevante links onderaan deze blog). Het idee is om de nieuwe regeling per 1 januari 2017 te laten ingaan en 2017 en 2018 als overgangsjaren in te zetten. In deze blog ga ik wat dieper in op de achtergrond en de opties die monumenteneigenaren hebben wanneer zij in 2017/ 2018 onderhoud willen uitvoeren aan hun monument.

Update 10 november 2016!

Belastingmaatregel voor particulier eigenaren van rijksmonumentale woonhuizen met 1 jaar uitgesteld! #NMCO16 #nieuws

Restauratieproject

Momenteel is Bouwbedrijf Balemans betrokken bij een groot restauratieproject. Een boerderij gaan we restaureren en inrichten en een nieuwe Vlaamse Schuur trekken we op. Aan de vervallen boerderij is veel onderhoud nodig vooraleer er een nieuwe inrichting in kan komen. Het complex krijgt naast wonen een nieuwe bestemming te weten het bevorderen van de interactie tussen mensen met en zonder beperking. Qua indienen van de Omgevingsvergunningaanvraag en indienen van de onderhoudsbegroting bij de speciale afdeling van de Belastingdienst zijn we maar net op tijd. De gemeente en Belastingdienst hebben een aantal weken nodig om de vergunning te beoordelen en toe te kennen. En wanneer dat zover is, dan is 2016 alweer bijna voorbij. Waarschijnlijk hebben we voor dit traject “geluk”. 

Dat is echter niet het geval voor monumenteneigenaren die nu nog in 2016 onderhoud willen uitvoeren. Want, het duurt immers al 10 weken voordat een dergelijke vergunning is geaccordeerd door de gemeente. 

Wat is nu de achterliggende reden dat de aftrek wordt beëindigd? 
Er worden in de brief aan de Tweede Kamer meerdere redenen genoemd.

Hieronder een korte opsomming:

  • Beperkte sturing op besteding middelen;
    Op de prioriteit van het onderhoud heeft het Rijk geen invloed.
  • Afwijkende vergoedingen bij hetzelfde type onderhoud;
    De hoogte van het fiscale voordeel van de aftrek is afhankelijk van het inkomen van de monumenteneigenaar. De ene eigenaar kan met een hoger percentage gecompenseerd worden dan de andere.
  • Niet aantoonbare effectiviteit van de regeling;
    Het is niet aantoonbaar dat zonder de aftrek geen onderhoud aan het monument gepleegd zou zijn.
  • Gevoeligheid voor fouten;
    Verkeerde kosten worden opgevoerd, een niet-correct monumentennummer opgeven.
  • Middelen naar niet-monumentale elementen;
    Onderhoudsuitgaven worden opgegeven die weinig/ geen relatie hebben met het behoud van monumentale waarden zoals installaties.
  • Beschikbare alternatieven;
    Het blijkt dat 20% van de aanvragers in totaal 80% van de aftrek genieten. Het lijkt erop dat dit geen onderhoud is maar een complete restauratie of renovatie. Voor restauraties zijn alternatieven zoals een restauratiebudget via de provincies beschikbaar.


Al schrijvende besef ik dat -naast de besparing die het oplevert voor het Rijk- er veel redenen zijn om deze regeling eens onder de loep te nemen. Feit blijft dat monumenteneigenaren, die de verplichting hebben om hun monument van het Rijk ook te onderhouden (zie bijgevoegde gids voor monumentaal wonen), hiermee gedupeerd worden.

Hoe zit het met de monumenteneigenaren die willen starten en/ of reeds gestart zijn met onderhoud aan hun monument? 

Hierbij de opties op een rij:

  • Eigenaren, die voor 1 januari 2017 onomkeerbare verplichtingen zijn aangegaan op basis van de verwachtingen over de fiscale aftrek, worden niet gedupeerd.
  • Eigenaren, die in 2017/ 2018 sober en doelmatig onderhoud willen uitvoeren, kunnen een aanvraag tot subsidie indienen. Deze bedraagt 25% van de onderhoudskosten en moet tussen de 2.000 en 10.000 euro liggen.
  • Eigenaren, die een grootschalige restauratie op het monument willen laten uitvoeren, kunnen financiering via het Nationaal Restauratiefonds aanvragen. Het betreffen investeringen boven de 10.000 euro. 


En nu even afwachten wat er wordt besloten

Om niet in de knoei te komen met het onderhoud en eventuele subsidie van jouw monument is het nu wellicht wel een goed moment om alvast in te (laten) schatten wat de hoogte van het benodigde onderhoudsbudget is. Op deze manier kan een goede overweging worden gemaakt om nu al te starten met onderhoud of om nog even te wachten. 

Met vriendelijke groeten,

Jaco Balemans, 
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Enkele berichten over het beëindigen van de fiscale aftrek:


Gerelateerde links:

En nu?

Twijfel je? Weet je niet wat te doen? 

Neem gerust contact op

Meer blogs laden

Blog

Duidelijkheid voor eigenaren van woonhuismonumenten in 2018

Lees deze blog
Blog

Onderhoud aan je pand

Lees deze blog
Blog

Eigenaar van een Gemeentelijk Monument: tussen wal en schip bij subsidies?

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.