Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Vervangen van je keuken

 20/05/2016

 Jaco

Tweede Pinksterdag: lange broeken- en lange mouwen weer. De koudste Pinksteren sinds een jaar of 40. De Woonboulevard in Breda doet goede zaken, althans, ik zie dat de parkeerterreinen erop en eromheen uitpuilen. Stilstaand verkeer op de wegen ernaar toe. De zeker 7 / 8 keukenzaken hebben veel aanloop. De kans is groot dat wij de week na Pinksteren 1 of meerdere telefoontjes krijgen van mensen: “We hebben een keuken gekocht, kunnen jullie de dingen die eromheen moeten gebeuren komen doen?”

Emotie van het kopen

Mooi fenomeen vind ik dat: de emotie van het kopen van iets moois. Kopen zonder de bijkomstigheden in beeld te hebben, in techniek en in geld. De helft van de keukenverbouwingen waar wij aan beginnen, komt op deze manier. 

Mijn advies is: breng eerst de gevolgen in beeld in techniek, tijd en geld van de keukenplannen die je hebt en beslis dan pas om die nieuwe keuken te kopen. Je voorkomt er onaangename verrassingen mee als “Ik kan er niet met een extra elektraleiding komen.” of “Ik had niet op zo’n extra bedrag gerekend om leidingen te verleggen en een beetje te stucen.”  

Beginnen bij het begin. 
Ik begin even vooraan, bij het idee. Je kent je woning goed, hebt alle seizoenen al meegemaakt (misschien al wel heel vaak!) en kent de fijne en minder fijne plekjes in je huis het hele jaar door. De keuken staat je tegen (de kleurstelling, de apparatuur die erin zit, de plaats waar die staat) en je besluit de keuken te vervangen. 

Inspiratie. 
De eerstvolgende stap is inspireren: er zijn tal van zaken, sites waar je de mogelijkheden kunt onderzoeken. Je verbreedt er je horizon mee en het helpt je om van grof naar fijn jouw meest ideale opstelling en materialisatie te bereiken.

Wat denk je van deze voorbeelden:


Investering. 
Heb je het (globale) ontwerp dan zijn er twee stromen naast elkaar. De eerste is “Wat kost deze keuken voor leveren en plaatsen in mijn huis?” en de tweede is “Wat moet ik allemaal (laten) doen voordat deze keuken geplaatst kan worden?” De eerste vraag beantwoordt een keukenleverancier, de tweede een vakman die kan timmeren, metselen, stucen én water, riolering en elektra kan aanleggen. 

Ik focus op de tweede vraag. Meest eenvoudige voor de voorbereidingen is wanneer de keuken exact op positie blijft en dezelfde apparatuur erin komt. Dan is het een kwestie van keuken eruit, beetje leidingen verleggen en keuken plaatsen. 

Vaak verandert de keuken echter van positie én worden extra apparaten geplaatst of wordt gaskoken inductie of omgekeerd. Onderzoek of je met de goede leidingen op de juiste positie kunt komen zonder je hele huis overhoop te halen! Na verwijderen van de bestaande keuken, verleggen van leidingen merk je dat een stukadoor nodig is om de wanden en mogelijk ook het plafond weer netjes te maken. De vloer heb je ook niks meer mee dus komt er een nieuwe vloerafwerking in. Kortom: je bent een hele ruimte opnieuw aan het afwerken voordat het nieuwe pareltje arriveert. 

Planning. 
Tot slot goed om over timing na te denken. Je zit per slot van rekening even zonder keuken en dat is toch best een cruciaal onderdeel van je leven! Paar mogelijkheden: pizzakoerier, familie, buren, magnetron, barbecue……. Veel succes met je plannen! 

Tot slot een paar tips:

  • Wanneer je de keuken vervangt, maak dan budget vrij voor kopen van de nieuwe keuken én aanpassen van de ruimte waar die komt.
  • Neem je extra apparatuur, onderzoek dan of je er kunt komen met de leidingen die ervoor nodig zijn.
  • Vraag de leverancier van de keuken om een leidingschema (zie foto) zodat je de leidingen kunt (laten) verleggen naar exact de goede positie.
  • Plan de werkzaamheden kort op elkaar om de overlast in tijd tot een minimum te beperken.


Voorbeeld leidingschema:

Een voorbeeld van een leidingschema. Zo weet je precies wat er moet gebeuren en wat de investering is. 

Jaco Balemans,

Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Daarom werkt Arjan bij Bouwbedrijf Balemans!

Lees deze blog
Blog

Hoe nu verder met monumentenonderhoud aan particuliere woningen?

Lees deze blog
Blog

Vergunningen en omgaan met buren

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.