Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Verwarmen van een aanbouw of opbouw

 19/02/2016

 Jaco

Je hebt het helemaal bedacht. De woonkamer maak je groter door aan de achterzijde een uitbreiding te bouwen. Alle ruimte voor een mooie ruimte om de eetkamertafel weg te zetten waarmee de kinderen meteen een speelhoek krijgen in het middelste deel: ideaal! Of: het is erg druk op de 1e verdieping van jullie huis met plat dak en je lost in 1x je ruimteprobleem op door een extra verdieping te bouwen op je woning. Goed uitgekiend want je hoeft niet te verhuizen om in je grotere ruimtebehoefte te voorzien.

De ruimtes zijn bedacht

En hebben een functie gekregen van je, de al dan niet benodigde vergunning aangevraagd bij de gemeente en je kunt gaan bouwen. Mijn advies is om ook tijdig stil te staan bij de vraag: “Hoe ga ik de extra inhoud verwarmen?” 

Veelal zijn woningen van een centrale verwarming voorzien met een eigen ketel. Bouw je op een woning van twee lagen een extra laag dan heb je 50% volume erbij. En vaak zijn de ketels daar niet op voorzien. Laat een deskundig iemand beoordelen wat de bestaande ketel kan hebben en besluit al dan niet tot vervanging over te gaan. De installateur kan hiervoor een berekening maken. Regels omtrent de eisen waaraan je verwarming in capaciteit moet voldoen, kent je deskundig installateur. De capaciteitsvraag geldt natuurlijk ook voor de uitbreiding op de begane grond. 

Sta stil bij de positie van je ketel. Waar zit deze nu en hoe kom ik met de leidingen naar die plaats, moet ik door wanden of vloeren en moet ik al dan niet koven timmeren om de leidingen aan het zicht te onttrekken. Zie deze voorbeelden. De uitbreiding kan ook wenselijk maken om de ketel te verplaatsen: logisch meteen onder een dak. Op de begane grond in een uitbouw of op de bovenste verdieping. Plaatsen nabij de plaats waar warm tapwater het meest wenselijk is (de badkamer voor mij….) is een goed plan mijns inziens. 

Je hebt ook een keuze op welke wijze je je verwarming realiseert: ga ik verder met radiatoren of vloerverwarming (voor- en nadelen vloerverwarming) of wijk ik af van hetgeen in de woning aanwezig is. Om zo min mogelijk in de regeling van je systeem aan te passen, ligt het voor de hand om hetzelfde door te trekken. Dat moet echter technisch wel kunnen. 

De wijze van verwarmen laat je ook afhangen van het type en oriëntatie uitbreiding. Bouw je op Zuid en wil je veel glas om de zon zoveel mogelijk naar binnen te halen dan is een verwarming met radiatoren (stralingspanelen of convectie) gebruiksvriendelijk omdat dit snel regelbaar is.

Vloerverwarming is trager en kan bij een snelle opwarming van de ruimte door de zon niet snel terugschakelen. Is de uitbreiding relatief gesloten of van de zon af gericht dan is vloerverwarming prettig én energiezuiniger doordat het lage temperatuurverwarming is en minder energie van de ketel vergt. 

Mooi voor een uitbreiding is ook een haard. Hou je van een vuurtje, maar is sjouwen met hout niets voor je, neem dan een gashaard die feitelijk functioneert als een cv-ketel. Je hebt tegenwoordig ook houtgestookte haarden (zie enkele voorbeelden) die warmte naar een boiler sturen en de verwarming van de cv-ketel overnemen. Dit hoort wel bij een ingrijpender verbouwing want leidingwerk en boilervat onttrek je niet zomaar aan het zicht. Functionaliteit en sfeer gaan wel hand in hand! 

Tot slot
Kijk wat bij je past, qua sfeer, functionaliteit en wat een lekker gebruiksgemak geeft voor jouw leven. Bedoeling is dat die mooie nieuwe ruimtes die je maakt ook prettig zijn om te vertoeven. Jouw eigen warmte speelt een zeer belangrijke rol maar onderschat ook het technische klimaat niet! 

Jaco Balemans,

Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Doet de bestaande bouw dan niets aan het milieu?

Lees deze blog
Blog

Nieuwe energie!

Lees deze blog
Blog

Monumentenland is in rep en roer

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.