Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Praktische uitwerking duurzaamheid in monumenten: het loopt!

 09/11/2017

 Jaco

De zorg voor het milieu is steeds meer gemeengoed in ons leven, in alle geledingen van de maatschappij. Op de eerste plaats de overheid met het veelbesproken klimaatakkoord van Parijs, het nieuwe kabinet dat werk maakt van de energietransitie en gemeentes die over elkaar heen struikelen met hun ambities wie als eerste CO2-neutraal is. In hun kielzog de bedrijven die niet anders kunnen dan die door de overheden ingeslagen weg volgen maar er ook de voordelen van inzien: besparing op kosten maar ook het imago dat je je kunt aanmeten wanneer je bedrijf zich duurzaam profileert.

Wie nog meer?

En natuurlijk de eigenaar / bewoners van de woningen. Zij krijgen bovenstaande ontwikkelingen mee in de media, vormen er hun mening over én merken in hun portemonnee wat beschikbaarheid van energie doet. Kortom: onze hele maatschappij is bezig met dit onderwerp. 

Actualiteit en ontwikkelingen in Erfgoed
Afgelopen week volgde ik een cursusdag, georganiseerd door de ErfgoedAcademie in het Erfgoedhuis in Eindhoven, met als onderwerp Actualiteiten en Ontwikkelingen in Erfgoed in 2017. Met als thema (daar is die weer) Energiek Erfgoed. Ook in monumentenland is duurzaamheid doorgedrongen. Daar vanuit een hele nuchtere insteek: zonder duurzaamheid geen rol voor het monument. 

Even een zijstap
Op zich is een monument zeer duurzaam en dat dan gezien tegen de achtergrond dat het als tijdloos gezien wordt en gedurende lange tijd er is. Niets slopen en dus ook geen veroorzaker van afval. Maar het monument moet wel een functie hebben, een rol die het vervuld en die moet gedurende het leven van het monument steeds opnieuw gezocht worden. Ik noem de Koepelgevangenis in Breda als voorbeeld. Het eens gesloten gebouw opent zich nu naar de stad en de Rijksoverheid overweegt samen met de Gemeente Breda wat de toekomst kan brengen voor dit karakteristieke pand. Nu een tijdelijke broedplaats van kleine veelal startende ondernemers maar wat wordt de toekomstige rol onder een nieuwe eigenaar? De Gemeente Eindhoven toonde ons het voorbeeld van herbestemmen van de gebouwen op het Gasfabriekterrein. Het terrein transformeert zich tot een plek om te werken en te wonen en dat met (deels) gebruikmaking van de bestaande gebouwen! 

Efficiëntie
Ik kom nu met de term energie efficiency. Er moet een verdienmodel zijn op het gebruik van een monumentaal object en te treffen energiemaatregelen anders mislukt het, of nu of straks wanneer de subsidiekraan dicht gaat. Simpele redenatie van een ondernemer maar mijns inziens wel een juiste. De landelijke overheid komt via o.a. de RCE met praktische handvatten, de provincie Noord-Brabant met haar Opdracht Erfgoed en Energie en zij helpen gemeenten en eigenaren met kennis en stimulerende maatregelen om energie efficiency te zoeken. Dat praktische karakter van de benadering van de overheid spreekt me aan en voelt als een steun in de rug voor ons om werk te maken van energie efficiency. 

Helpen van monumenteneigenaren
Binnen niet al te lange tijd gaat de Monumentenwacht Noord-Brabant naast technische inspectie ook energieadvies aanbieden. Het NRF gaat energie- en milieubesparende maatregelen mee financieren in de restauratie hypotheek. Een tweetal stappen om eigenaren van monumenten te helpen hun pand te verduurzamen en daarmee een toekomst te geven! 

Ik ben benieuwd wat het Nationaal Monumentencongres van donderdag 9 november 2017 aan duurzaamheid brengt…..

Jaco Balemans,

Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Brandwerendheid en rookwerendheid helaas nog lang niet vanzelfsprekend!

Lees deze blog
Blog

45 jaar Bouwbedrijf Balemans

Lees deze blog
Blog

Kan AI iets zinnigs schrijven over ons mooie ambachtelijke restauratievak?

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.