Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Licht in aanbouw. Waar moet je op letten?

 29/01/2016

 Jaco

Winter in Nederland en voor het eerst voelt het ook als winter. Koud vriezend weer, ’s ochtends uitkijken -met je krantje uit de brievenbus halen- dat je niet uitglijdt en overdag voel je de zon heerlijk prikken op je lichaam.

Waar gaat deze blog heen?

Wetenswaardigheden over het weer? Neen hoor, ik ben een bouwer… Wat heeft het weer te maken met licht in de aanbouw aan je woning? Mijns inziens veel. 

In de winter zit ik graag in de serre van onze woning. Op het Zuiden gericht maakten we de aanbouw met een goed geïsoleerd en dicht dak én veel glas in de gevel. Het dak heeft een overstek van iets meer dan een halve meter die ons helpt de zon buiten te houden in de zomer (wanneer het warm is of hoort te zijn!). Diezelfde overstek biedt geen weerstand tegen een laagstaande zon in de seizoenen dat je de zon graag naar binnen haalt. De gevels met veel glas zorgen voor betrokkenheid bij buiten en veel licht op de plek waar we leven. 

Aan de hand van het voorbeeld van mijn eigen woonomgeving doorloop ik een aantal dingen die ik belangrijk vind bij (dag)licht in de aanbouw aan je woning. Of je deze aanbouw al hebt of nog gaat bouwen is niet van belang. Er rekening mee kunnen houden wanneer je hem nog gaat bouwen is alleen efficiënter dan later toevoegen. 

Welke windrichting staat je aanbouw? 
Het maakt een groot verschil of je op Noord zit en nooit direct zonlicht binnen krijgt, met opkomende zon op Oost, middagzon op Zuid of ondergaande zon op West. Opkomende zon tijdens je ontbijt die naar binnen schijnt, kan lastig zijn doordat je erin kijkt, maar is vaak aangenaam en na enkele uren weer weg. De ondergaande zon op West kan langer binnen schijnen en na een lange dag zon onprettig. Zonwering voor het glasvlak kan je helpen deze zon te weren waarbij ik dat vaker op West dan op Oost zie gebeuren. Een luifel houdt deze zon niet buiten en dat doet het wel op Zuid in de zomers. Weten hoe je huis gepositioneerd staat? Zoek je adres op in Google Maps (http://googlecompass.com/). De onderkant van de kaart is Zuid. 

De lichtintensiteit op Noord en Oost versus Zuid en West loopt enorm uiteen. De eersten vragen vrijwel niet om weren maar de laatsten wel. Dat kan met gordijnen, screens of met een luifel / overstek. De luifel heeft als voordeel dat je het contact met buiten behoudt hetgeen screens niet doen. 

Tot nu toe sprak ik over licht vanuit de verticale vlakken, de gevels. Maar je dak kun je ook laten meedoen. Noord en Oost lenen zich uitstekend voor een lichtstraat, lichthof of lichtkoepel. Er zijn talloze voorbeelden…… Doordat de zon hoog aan de hemel staat krijg je meer daglicht binnen wanneer je dat via het plafond laat binnenkomen. Doe dat niet op Zuid en West want de hoogstaande zon hou je het liefste buiten in met name de zomer. 

Tot slot nog een paar tips:

  • Kijk goed naar de oriëntatie van de aanbouw, N, O, Z of W.
  • Kijk naar belemmeringen in de percelen om je heen: heb je bijvoorbeeld schaduw van een boom van de buren.
  • Beleef eens alle seizoenen in je tuin alvorens die aanbouw te maken en bedenk het meest passende ontwerp.


Jaco Balemans,

Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Verduurzamen woningen, meer op de kaart dan ooit!

Lees deze blog
Blog

Daarom werkt Wessel bij Bouwbedrijf Balemans!

Lees deze blog
Blog

Renovatie van je toilet en badkamer

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.