Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Seizoensgebonden problemen

 18/12/2015

 Jaco

Waar gaat dat om? Depressie bij vallend blad? Zoiets….. We gaan naar het einde van het jaar en de laatste maand is al halverwege. Een paar maanden geleden heb ik nagedacht over blog onderwerpen, een paar vooruit, omdat ik van structuur hou. Voor deze periode vond ik waarschuwen tegen winterse omstandigheden wel een mooie…… Mooi niet. Maar toch is er genoeg te zeggen over deze periode van het jaar en waar je in en om huis rekening mee moet houden en dan liefst voordat er problemen ontstaan!

Maak je daken en goten schoon

Elk jaar krijg ik beroepsmatig meldingen van klanten die in het najaar last hebben van lekkages die er normaal niet zijn. Wat blijkt? Afvoeren zijn verstopt en goten liggen vol bladeren waardoor regenwater niet of niet snel genoeg afgevoerd wordt. Bij aansluitingen kan het zich door capillaire werking een weg naar binnen banen et voila: er is een lekkage! 

Mijn advies is: ga wanneer het blad eenmaal aan het vallen is 1 of 2 maal je platte daken op en maak ze schoon tot bij de afvoer. Een bladvanger als voorzorgsmaatregel (ingeklemd bovenop de pijp die de afvoer ingaat) plaatsen is een goede maatregel: je voorkomt dat het blad de afvoer en dus je rioolstelsel in verdwijnt en daar in de grond voor verstoppingen kan zorgen. Echter, het blad zal rondom het rooster zich verzamelen en je moet er vaker bij om het te verwijderen. Technisch heeft dit wel mijn voorkeur. 

Controleer ook je goten. De goten van je hellende dak willen ook wel vol raken met met name blad. Een goot die buiten de gevel ontworpen is, zal geen lekkage opleveren omdat die overstroomt buiten de gevel. Maar een met blad gevulde kilgoot wel.

Houd je CV-ketel in conditie. 
Laat elk jaar je centrale verwarming controleren. Door een jaarlijkse check van je ketel ben je storingen vaak voor en wordt je midden in de winter niet verrast door een haperende ketel. Ik hoef je niet te vertellen dat wanneer de temperatuur daalt de cv-storingen zich opstapelen en je niet zo snel een monteur bij je thuis hebt.

Tip: laat ook meteen je ventilatiesysteem (of alleen afvoer door een boxventilator of aanvoer en retour met een warmte-terugwinunit) door dezelfde installateur controleren zodat je het binnenklimaat in je woning gezond houdt.

Controleer een keer of de leidingen van je centrale verwarming zich overal in een warm klimaat bevinden. Wanneer de leidingen namelijk aan koude blootstaan dan kunnen ze én bevriezen in de winter én verlies je warmte in deze periode hetgeen je een (te) hoge energierekening oplevert.

Bescherm je waterleidingen. 
Wanneer het gaat vriezen (van mij mag het want ik ga graag naar de natuurijsbaan die tussen Mark en Mastbos ingeklemd ligt ) dan kun je daar in huis ook last van krijgen. Het gaat dan vaak om installaties en meestal over de waterleiding. Aftappen van leidingen die naar buiten gaan voordat Koning Winter zijn opwachting maakt is dan belangrijk.

Heb je al zo’n handige buitenkraan? Zo’n buitenkraan die niet kan bevriezen? Superfijn want je hoeft er dan geen rekening mee te houden dat je de waterleiding naar buiten kort voor de winter leeg laat en aftapt. Mocht je zo'n kraan niet hebben, kijk dan hier hoe het aftappen werkt.

Bij waterleidingen geldt nog meer dan bij verwarmingsleidingen dat een controle of ze niet in een koud binnenklimaat zitten, te adviseren is. Een waterleiding gemonteerd tegen of ingewerkt in een Oostgevel die geen isolatie heeft, is een mogelijk probleem. Wanneer die bevriest en weer ontdooit kan die stukgaan en voor een lekkage zorgen. 

Zo, heb je dit lijstje afgevinkt dan mag die komen, de winter. Ik kan niet wachten….. Ik wens je een fijne wintertijd toe!

Jaco Balemans,

Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Daarom werkt Arjan bij Bouwbedrijf Balemans!

Lees deze blog
Blog

Doet de bestaande bouw dan niets aan het milieu?

Lees deze blog
Blog

Wat is de rol van een aannemer nog met al zijn onderaannemers die het werk doen? Deel II

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.