Lijkenhuisje op begraafplaats Haagveld Breda

Geleverde diensten

Lijkenhuisje in ere hersteld

Op de eeuwenoude Protestantse begraafplaats Haagveld in Breda staat een oud lijkenhuisje. Lijkenhuisjes waren vroeger op veel begraafplaatsen te vinden. De meesten werden gebruikt om de lichamen van de overledenen te bewaren tot de begrafenis. 

Bouwbedrijf Balemans kreeg de opdracht het huisje te restaureren. Het was in slechte staat. Er zaten gaten in het dak, scheuren in de muren, het houtwerk was verrot en het metselwerk en stucwerk kwamen los. Een renovatie in het verleden had het huisje niet veel goed gedaan. We herstelden alle muren, de kozijnen, deur en het dak. We brachten het met respect voor de geschiedenis weer terug in de originele staat. We zochten oude materialen (zoals bakstenen en oud Hollandse dakpannen). Lieten alle stalen onderdelen (zoals kozijnen) op maat maken. En verzorgden zelf in onze eigen werkplaats al het houtwerk (voor het dak).

Werkzaamheden:

  • Herstellen van de muren met oude stenen en nieuw voegwerk
  • Metselen van een rollaag met een muizentand (een versiering van op de kopse kant geplaatste stenen waardoor er een punt naar buiten ontstaat)
  • Aanbrengen van de stuclaag van cementmortel op de zijmuren
  • Plaatsen van nieuwe op maat gemaakt stalen kozijnen met monumentenglas
  • Herstellen van het dak met oud Hollandse dakpannen
  • Vervangen van een gedeelte van de oude houten kap

Contactgegevens

Bouwbedrijf Balemans
Hoenderparkweg 14
4838 BK Breda

T 076-5212901
E info@balemans.nl

Kantoortijden: 07.00 - 16.30 uur

Contact opnemen