Bert Voute, Breda

De tijd was rijp om de achtergevel van mijn huis (1937) te herstellen. Uiteraard rekening houdend met de eisen van de afdeling monumenten van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Breda, want het is een gemeentelijk monument. De herstelwerkzaamheden door Balemans waren voor mij de start om er weer echt iets moois van te maken.

Bert Voute, Breda

Constructieve aanpak veranda

Uitgangspunt was voor mij het herstellen van het huis, met respect voor de oude stijl. De ietwat strenge bouwstijl heeft mij altijd aangetrokken, in combinatie met de wat milder uitziende pagodedaken. Jaren geleden was er een lekkage aan het platte dak van de toenmalige veranda. Die lekkage trok naar binnen. Ik koos in die tijd voor de snelste oplossing; de veranda ging eraf. Het huis kreeg een onooglijk litteken. Nu was het moment om dit constructief aan te pakken. Vanwege eerdere goede ervaringen met Bouwbedrijf Balemans (toentertijd bij het herstellen van een verzakt terras aan de voorzijde van het huis), benaderde ik Balemans opnieuw.

Het moment om het ‘litteken’ in de monumentale achtergevel aan te pakken

‘Vertrouwen in technische expertise’

De aanpak van Jaco Balemans en zijn medewerkers spreekt mij aan. Ik houd van de duidelijke manier waarop zij afspraken maken met mij als klant. De samenwerking met nette en betrouwbare mensen is voor mij van grote waarde. Iedereen binnen Balemans is zeer benaderbaar en bereikbaar. Bovendien heb ik vertrouwen in hun technische expertise: het eindresultaat wordt zoals je het met elkaar hebt afgesproken.

Meedenken over herstel in oude stijl

Balemans heeft met mij meegedacht om het huis weer te maken zoals het was. Na een oriënterend gesprek, stelden Jaco en Marc voor om architect Maarten Raaijmakers bij de reconstructie te betrekken. Op basis van de meest oorspronkelijke tekeningen – een zijaanzicht van de achterzijde – liet deze architect zien hoe de luifel de meest oorspronkelijke situatie eruitzag. Vervolgens deed hij een voorstel hoe we de reconstructie met nieuwe materialen zouden kunnen realiseren. Ook deed hij een kleurenvoorstel voor de stalen constructie met daarin een lichtstraat. Zo kon de omgevingsvergunning worden aangevraagd bij gemeente Breda. Ook dat vergunningenproces regelde Balemans voor mij. Ik had zelf nergens omkijken naar. Wel zo fijn! Ik ben ervan overtuigd dat de goede naam die Balemans bij de gemeente heeft opgebouwd het vergunningenproces versnelde en positief beïnvloedde.

Mooi stuk huis én tuin erbij

Tijdens het restauratieproces had ik één aanspreekpunt. Rob was telefonisch en via app goed bereikbaar. Hij communiceerde duidelijk wat er ging gebeuren en wat er van mij werd verwacht. Bij de spectaculaire plaatsing van de stalen constructie en de lichtstraat – met een kraan over het dak heen – was ik zelf helaas aan het werk. Maar met het resultaat ben ik blij. Ik heb er een mooi stuk huis bij en daardoor ook een mooi stuk tuin.

Restaureren en reconstructie luifel monumentale woning

Breda

Of we de schade aan de achtergevel van deze monumentale woning konden herstellen? Zeker! We stelden wel voor om eerst bouwhistorisch onderzoek te doen en schakelden in overleg met de opdrachtgever daarvoor architect Maarten Raaijmakers in.

Bekijk dit project

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.