Dirk Maas, projectleider verduurzaming vastgoed gemeente Moerdijk

“Samenwerken met Balemans betekent kiezen voor vakmanschap”

Gemeente Moerdijk heeft met Bouwbedrijf Balemans een raamovereenkomst voor het uitvoeren van planmatig onderhoud aan objecten en gebouwen in deze gemeente. Dirk Maas begeleidde als projectleider verduurzaming vastgoed onder andere de vijf projecten waar Balemans instandhoudingsonderhoud verrichtte. “Er moest in korte tijd veel gebeuren op diverse locaties in Willemstad en in Klundert” zegt Dirk Maas daarover.

Dirk Maas, projectleider verduurzaming vastgoed gemeente Moerdijk

Aannemer met ERM-keurmerk

Het plegen van instandhoudingsonderhoud is noodzakelijk om de Rijksmonumenten op een bepaald onderhoudsniveau te houden. De verschillende onderhoudsniveaus legt de gemeente vast in het gemeentelijk onderhoudsbeleid. Dirk: “Door te kiezen voor een aannemer met het ERM-keurmerk koop je kwaliteit in (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg). Het onderhoud aan monumenten vergt immers een andere aanpak dan bij niet-monumenten, onder andere omdat de bouwmethodieken en bouwstoffen vroeger anders waren. Daarom hebben we enkele jaren geleden als gemeente een raamovereenkomst afgesloten - onder andere voor het uitvoeren van instandhoudingsonderhoud - met Bouwbedrijf Balemans en met Aannemersbedrijf Cauwenborgh. Zij hebben beiden het ERM-keurmerk.”

 “Bij een object met een hogere toeristische waarde kan de onderhoudsintensiteit hoger zijn”

Gemeente Moerdijk kijkt bij het bepalen van de onderhoudsintensiteit steeds vaker ook naar de toeristische waarde. Het plan is zelfs om dat op te nemen in het onderhoudsbeleid voor monumentale objecten. Dirk: “Bij een object met een hogere toeristische waarde kan de onderhoudsintensiteit hoger zijn. Gemeente Moerdijk onderscheidt drie categorieën toeristische waarde: blikvangers (objecten die een reis waard zijn), parels (objecten die een omweg waard zijn) en interessant (objecten die een bezoek waard zijn). Alle objecten waar nu instandhoudingsonderhoud heeft plaatsgevonden, vallen in één van die drie categorieën.”

Ruggenspraak

Bij al deze projecten had Dirk op uitvoerend niveau bij Balemans vooral te maken met metselaar Bram. Dirk: “Met hem kon ik lezen en schrijven. Hij voelde goed aan tot op welke hoogte hij zelf het initiatief kon nemen en wanneer ruggenspraak nodig was. Als hij dan belde, dan wist hij wat hij aan me had en kon hij rekenen op een snel antwoord.”

Vestingonderhoud sluizen Klundert

De sluizen Het Wachtertje en Verlaatheul in Klundert hebben geen sluisfunctie meer. Het zijn wel blikvangers, want in het vaarseizoen neemt menig recreatieve watersporter de sluisjes op in de vaarroute.

Sluis Verlaatheul en Sluis ’t Wachtertje Klundert

De werkzaamheden aan Sluis Verlaatheul waren van de vijf projecten het meest omvangrijk. Dirk: “Je ziet pas echt wat er moet gebeuren als je bezig bent. Bij Sluis Verlaatheul bleek de samenhang in de legmortel volledig weggevreten te zijn door wortelgroei. Dat betekende het inboeten van flink wat meer metselstenen dan vooraf was ingeschat. Balemans zorgde onder andere voor stenen die qua kleur en structuur goed bij de rest passen. Het resultaat is super. Dat merken we ook uit de feedback die we krijgen van inwoners uit Klundert. Ze zijn blij dat het er allemaal weer netjes uitziet. Dat geldt ook voor Sluis ’t Wachtertje. Daar hadden we minder tegenvallers en zijn alle werkzaamheden voor behoud van het monument volgens plan door Balemans uitgevoerd. Grotendeels vanaf een ponton. Toen Balemans met het idee daarvoor kwam, regelden we vanuit de gemeente de benodigde vergunningen bij het Waterschap.”

Onderhoud aan monumentale objecten in Willemstad

In Willemstad ging het om het instandhoudingsonderhoud aan de Landpoort, het Kruithuis Bastion Friesland en Fort de Hel.

Landpoort

Dirk: “Bij de Landpoort ging het voornamelijk om het herstellen van het voegwerk. De rollagen zaten (deels) los en het voegwerk ervan was uitgespoeld. Er zaten ook scheuren in het voeg- en metselwerk van de muren. Via een beproefd systeem heeft Balemans enkele lagen lintvoegen opengemaakt en daar stabilisatiewapening in aangebracht. Vervolgens hebben ze het weer dicht gevoegd. Het voegwerk van de rollagen is ook hersteld. Om de rollagen te fixeren, is injectiemortel aangebracht. ‘Onze grootste verdienste is als je niet ziet dat wij geweest zijn’ zei Bram regelmatig tegen mij. Hij heeft het voegwerk inderdaad op een dusdanige manier vervangen dat je het bijna niet ziet.”

Fort de Hel

Naast het vervangen van het voegwerk, ging het bij Fort de Hel ook om het schilderen van ramen, deuren en kozijnen. Dirk: “Voor zowel het voeg- als het schilderwerk geldt dat de aard, structuur en kleur overeen moeten komen met de oorspronkelijke staat. Bram en zijn collega’s gaven hierover advies, onder andere op basis van kleurmonsters.”

Kruithuis Bastion Friesland

Het Kruithuis Bastion behoort tot de oude verdedigingswerken van Willemstad. Dirk Maas: “Het stukwerk is hier door Balemans behoudend vervangen. Daarnaast is het schilderwerk aan luiken en deuren hersteld.”

Verlengde raamovereenkomst instandhoudingsovereenkomst

Dirk zegt tot slot: “Ik ben er trots op dat deze aansprekende locaties in Willemstad en Klundert weer volgens de regels van monumentenzorg zijn onderhouden. De raamovereenkomst met Balemans was aanvankelijk voor twee jaar, met de optie om nog eens twee keer met een jaar te verlengen. We hebben recent voor de eerste keer verlengd en zoals de werkzaamheden nu lopen, gaan we dat ook doen voor de volgende termijn. Samenwerken met Balemans betekent kiezen voor vakmanschap.”

Instandhoudingsonderhoud vestingwerken gemeente Moerdijk

Willemstad en Klundert

Gemeente Moerdijk, met wie we een raamovereenkomst hebben, klopte bij ons aan met maar liefst vijf onderhoudsprojecten tegelijk. Het ging om het herstellen van het gevel- en voegwerk van historische locaties in Willemstad en Klundert.

Bekijk dit project

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.