Ton Peters, Baronielaan 27 Breda

“De kracht van Balemans is het geweldige team”

Wie een rijksmonument koopt, dat onderhoud nodig heeft, moet eerst langs de welstandscommissie met een gedetailleerd verbouwingsplan. Ton Peters heeft daar ervaring mee. Samen met zijn vrouw Loretta kocht hij namelijk een rijksmonumentaal herenhuis uit 1896, aan de Baronielaan 27 in Breda.

“Hoe je het wil, is hoe het was” vertelt Ton, die zelf een groot deel van het projectmanagement van de volledige restauratie naar zich toe trok. “Balemans gaf mij daar de ruimte voor. Het was een soepel samenwerkingsproces.”

Ton Peters, Baronielaan 27 Breda

Soepel samenwerkingsproces

Eén van de eerste dingen die Ton deed na de aankoop van het monumentale herenhuis, was het maken van een lijst met alle nodige en gewenste aanpassingen. “Dat werd een héle lange lijst” zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. Nog voor hij de aanvraag voor een vergunning voor de restauratie en verbouwing indiende bij de gemeente Breda, ging hij met Bouwbedrijf Balemans in gesprek. Ton: “Bij dit soort monumentale huizen, gonst de naam van Balemans in het rond. Zij staan erom bekend kwaliteit te leveren. Het was een goed en open gesprek, waarin Jaco Balemans nadrukkelijk vroeg naar hoe ik zelf het proces voor me zag. Ik heb veel interesse in bouwkunst. Alles wat ik zelf kan doen, doe ik daarom ook graag zelf. Voor alle overige zaken schakel ik een specialist in. Bij Balemans was er de ruimte om dat zo in te vullen. Dat is één van de dingen die ik fijn vind aan de samenwerking met hen: ik heb het op mijn manier mogen doen. In het gehele proces kijken en luisteren de medewerkers van Balemans goed. Of ik nu met Ricardo, Marino of Ian te maken had, afhankelijk van de specialisatie. Bovendien overlegden ze goed en lieten altijd correct weten wat er ging gebeuren.”

“De pracht van toen, met het comfort van nu”

Aanvankelijk diende Ton zelf de aanvraag in bij de gemeente Breda om toestemming te krijgen voor de restauratie en verbouwing. Ton: “Toen bleek dat er nog meer detailuitwerkingen van het plan nodig waren, kwam ik bij toeval in contact met architect Maarten Raaijmakers. Hij werkt – ook weer toevallig - veel samen met Balemans; dat was makkelijk schakelen. Marino, verantwoordelijk voor de werkplaats bij Balemans, heeft de detail- en werktekeningen voor de ramen en kozijnen gemaakt. Dit zowel voor het dossier van Maarten voor de gemeente als voor de uitvoering.”

Op advies van gemeente Breda besloot Ton de restauratie in twee fases aan te pakken: eerst buiten, dan binnen.

“Het huis is van zichzelf al prachtig, maar het had wat ‘love & tenderness’ nodig. Het was namelijk al lange tijd niet meer onderhouden. We wilden het weer terugbrengen naar hoe het ooit was bedoeld door de architect. Als we twijfelden over hoe dat eruit moest hebben gezien, konden we altijd terecht bij de buren van nummer 31. Ons huis maakt namelijk deel uit van een blok van drie huizen. Nummer 29 is als middenhuis het grootste. Nummer 27 en 31 staan aan weerskanten van het middenhuis en zijn identiek. De huizen zijn gebouwd in een tijd dat er meer woningen nodig waren in Breda. Om de grond aan de Baronielaan daartoe bouwrijp te maken, is toen – meer dan ruim een eeuw geleden - op de aanwezige kleigrond een zandbed aangebracht. In de loop van de tijd is de grond met name aan de achterkant gaan verzakken. Op de benedenverdieping hadden we daardoor een afschot van meer dan twintig centimeter! Balemans heeft het voor elkaar gekregen om de begane grond weer waterpas te krijgen, inclusief aandacht voor isolatie en de aanleg van vloerverwarming. Het is het beste van twee werelden: de pracht van toen met het comfort van nu.”

 

Geen concessie aan kwaliteit

Bouwbedrijf Balemans is inmiddels klaar met de werkzaamheden aan de Baronielaan 27. Ton zelf is nog bezig met de laatste afwerking. De samenwerking met Balemans overdenkend, zegt hij: “De kracht van Balemans is het geweldige team. De mensen die er werken, zijn geselecteerd op hun kunnen en instelling. Zij komen met de intentie om er voor jou iets heel moois van te maken. Daarbij doen zij geen enkele concessie aan kwaliteit; ze gaan net zo lang door totdat het in hun ogen goed is. Een goed voorbeeld daarvan is het in ere herstellen van de vestibule en de ensuitewand. Ian is één van de mensen die zich daarmee heeft beziggehouden. Hij mag echt trots zijn op hoe hij dat heeft gedaan en op het resultaat! Het werk zoals Balemans dat levert, is een ambacht. Dat moet je in standhouden om de kwaliteit die vroeger werd geleverd te evenaren. Want, zoals iemand bij de gemeente zei: ‘een huis blijft, de bewoners zijn passanten’. Dat vraagt om een vriendelijke houding naar je huis.”

Grondige aanpak restauratie rijksmonumentaal herenhuis

Breda

Restauratie rijksmonument, Baronielaan, Breda

Bekijk dit project

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.