Restauratie van een rijksmonumentale boerderij

Geleverde diensten

Landelijk wonen aan de rivier

De restauratie van deze monumentale boerderij en stal heeft ruim twee jaar geduurd. Een jaar was nodig om de benodigde vergunningen, van o.a. monumentenzorg en de gemeente, te verkrijgen. Een jaar was nodig voor de intensieve verbouwing (stal werd bij de boerderij betrokken), restauratie  (boerderij en stal) en het bijgebouw (nieuwbouw). 

Eerst zijn alle vloeren gesloopt, spanten opgevangen en zijn nieuwe poeren gemaakt onder de bestaande spanten. Op de spanten is het telwerk van vroeger nog te zien van het aanbrengen van de spanten. Ook aan de gaten in de spantbenen is te zien dat er vroeger tweedehands hout is gebruikt. Dit waren oude molenwieken.

Bestaande (tussen)wanden en de monumentale brandmuur (tussen woning en stal) zijn voorzien van een nieuwe fundering. Rondom de woning is een nieuwe geïsoleerde vorstrand-fundering gemaakt en een geïsoleerde betonvloer. In de boerderij is een nieuwe schil aan de binnenzijde gekomen die goed geïsoleerd is. 

Van de verdiepingsvloer is een stuk bewaard gebleven. In de oude opkamer is de bestaande vloer omhoog gebracht. In het stal-gedeelte is de verdiepingsvloer bijgemaakt, volledig nieuw over de bestaande spanten, en over de bestaande verdiepingsvloer is een nieuwe geïsoleerde vloer waterpas gelegd. De oude vloer is nu alleen zichtbaar als plafond. Tevens is daar het leidingwerk (elektra, loodgieterswerk, ventilatie, CV-installatie) in weggewerkt, die voldoet aan de eisen van nu en in de toekomst. De verdiepingsvloer heeft nu ruimte voor drie slaapkamers, een badkamer en twee mooie vides. 

Van de kap is het riet verwijderd, de gordingen deels vervangen door eiken en grenen gordingen, zodat ze aan de nieuwe constructieve eisen voldoen voor een deels van buiten, deels van binnen geïsoleerde kap. De keuze om het ene deel van binnenuit te isoleren, heeft te maken met het in stand houden van de uitstraling van de voorgevel die met boerenvlechtingen eindigt. De reden om het andere deel, de stal, van buitenuit te isoleren, heeft te maken met het feit dat aan de binnenzijde de mooie kapconstructie te zien is. Deze is opgebouwd uit de bestaande sporen voorzien van Douglas planken. Daarbovenop een isolatie met een luchtdichte folie en een rieten schroefdak. Twee schoorstenen zijn nieuw gemaakt met metselwerk en één is bijna niet zichtbaar (nieuw toegevoegd voor afvoer haard). De houten topgevel aan de achterzijde is voorzien van nieuwe houten delen. Het metselwerk is opnieuw gevoegd en de slechte stukken metselwerk hersteld. Dit geldt ook voor de boerenvlechten in de topgevel aan de voorzijde. 

Alle houten kozijnen van Accoyahout zijn bij Bouwbedrijf Balemans in de werkplaats gemaakt en voorzien van geïsoleerd glas. In de staldeuren en achtergevel zijn grote aluminium puien geplaatst om een mooi en goed geïsoleerd resultaat te behalen. De oude stalraampjes zijn gerestaureerd. Het stucwerk is deels glad pleisterwerk en deels boeren stucwerk. 

Werkzaamheden:

  • Sloopwerkzaamheden
  • Restauratie en renovatie van spanten, vloeren, plafonds/ gordingen
  • Duurzaam isoleren van de boerderij
  • Herstellen/ opnieuw voegen bestaand metselwerk (inclusief schoorstenen)
  • Vervaardigen kozijnen uit eigen werkplaats (inclusief plaatsen)
  • Bouwen van een nieuw bijgebouw

Contactgegevens

Bouwbedrijf Balemans
Hoenderparkweg 14
4838 BK Breda

T 076-5212901
E info@balemans.nl

Kantoortijden: 07.00 - 16.30 uur

Contact opnemen