Breng beleving in ontwerpen!

 19/03/2018

 Jaco

Breng beleving in ontwerpen? Deze blog is toch van een aannemer? Een bouwer? Iemand die maakt wat anderen hem aanreiken? Klopt dat de schrijver van deze blog aannemer is. Deze aannemer is groot voorstander van samenbrengen van invalshoeken en disciplines om te komen tot een goed resultaat!

Imposant!

Mijn opdrachtgever huist met kantoor in een statig Gemeentelijk Monument. De 2e verdieping van het pand is een enorme open ruimte rondom het centrale trappenhuis. Slechts 1 wand scheidt 2 ruimtes van elkaar en centraal zijn een pantry en toiletten voorzien. Op elke positie ervaar je de open kap met de kapconstructie in het zicht, compleet met stalen schoren. Met een dakvoet op ruim 1m boven de vloer en een dak dat ruim 4,5m hoger ligt een imposante beleving. 

Doen waarvoor het bedoeld is
Alles goed en wel maar een mooi pand moet ook functioneel zijn. Uiteraard is een aansprekende uitstraling van een pand een mooi visitekaartje maar in het pand moet werken wel functioneel en prettig zijn. 

De "verbouwing"
De opdrachtgever betrok ons in het project en vroeg ons mee te denken in het maken van spreekkamers / trainingsruimtes op de zolder van hun pand. Meteen (want ik ken het pand van een eerdere verbouwing) dacht ik aan twee dingen: hoe zorg je ervoor dat de kap de aandacht blijft krijgen die het verdient en hoe zorg je voor een prettig klimaat (lucht en geluid) voor bijeenkomsten met meerdere mensen. 

Met z'n allen
Opdrachtgever, architect en aannemer vingen aan met uitwerken van de behoefte: hoe groot zijn de groepen die je wil ontvangen, wat is de frequentie? Uit die exercitie kwam de behoefte aan een grotere en een kleinere ruimte én de gelegenheid om enkele flexibele werkplekken in te richten. Belangrijk was ook de privacy in de ruimte: voorbij lopende andere gebruikers van de verdieping mogen niet voor afleiding zorgen. 

Verdere invulling
Goed, dan weet je waar je de wanden kunt plaatsen. Nu nog bedenken hoe je deze samenstelt. Wanneer je de kap maximale aandacht wilt geven en de gebruikers van de ruimte privacy dan heb je een conflicterend belang! In het team kwamen we tot dichte wanden met 1,5m brede schuifdeuren die vaak open zullen zijn. De brede deuren geven doorzicht en -indien gesloten- de privacy die wenselijk is. Boven de deurhoogte, vanaf zeg 2,6m hoog, is de wand geheel glas. De beleving van de volledige kap blijft op die manier! 

Verse lucht!
Naast de prettige aanblik is conditioneren van de lucht die je beleeft en inademt een voornaam onderdeel van het ontwerp. Ook wanneer je met tien man in de kleine en 20 man in de grote ruimte zit, moet de temperatuur en het zuurstofgehalte van de lucht in orde zijn. De installateur in het team zorgt voor die input zodat de scherpte in de meetings blijft! 

Dan het geluid
Een ruimte is prettig wanneer deze niet galmt als je spreekt met elkaar. Nu lag er al tapijt in de ruimte en dat is een goed begin van geluidsabsorptie. De rest van de materialen is hard: de gepleisterde wanden en plafonds, het meubilair. In beide vergaderruimtes maken we één groot schuin plafondvlak geluidsabsorberend. Met een materiaal dat het geluid opneemt dat in dezelfde kleur en structuur uitgevoerd is waarmee de kap zijn statuur behoudt. 

De 2e verdieping is een functionele en indrukwekkende ruimte geworden! 
Wil je het verbouw proces met eigen ogen zien? Kijk dan eens op Facebook; we hebben daar ook aandacht aan deze bijzondere verbouwing besteed.

Jaco Balemans, 

Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Ga naar buiten

Lees deze blog
Blog

Vraag tijdig je woonhuissubsidie op onderhoud / restauratie aan (tussen 1mrt en 30apr)!

Lees deze blog
Blog

Kies bewust je partner!

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.