Budgetteren van je bouwproject: een essentieel onderdeel van het proces

 03/11/2022

 Jaco

De nachtmerrie van elke particuliere opdrachtgever: budgetoverschrijving en bouwtijdoverschrijding! Deze blog gaat over de eerste: de hogere kosten dan vooraf bedacht.

Dat kan anders, mét een goed bouwbudget!

Grote projecten als de Noord-Zuidlijn voor de metro in Amsterdam en de Betuwelijn voor vrachttreinverkeer vanaf de Randstad naar Duitsland en verder achterland. Grote projecten, onbekende risico’s, onderschatte risico’s. Vaak enorme overschrijdingen van kosten én bouwperiode. Dat lezen en horen we al jaren en past bij eenmalige en moeilijke projecten. Bij terugkerende, vergelijkbare projecten, dar waar vergelijkingsmateriaal beschikbaar is, hoeft dat niet!

Het beperkt zich niet tot grote projecten

Ook in onze markt, het renoveren en restaureren voor met name particuliere opdrachtgevers, komt het voor. Vaak hoor ik verhalen van opdrachtgevers die veel financiële stress beleven aan hun bouwproject. Een gemiste kans en erg jammer voor het bouwproces dat een feestje kán zijn en móet zijn.

Tijd dus voor een pas op de plaats

Een reden voor het inbouwen van een extra stap in planvorming en uitvoering van je verbouwing of restauratie. Maak van budgetteren een fase tussen planvorming en uitwerken van je definitieve plannen!

In de professionele markt van grotere nieuwbouwprojecten doen ontwikkelaars het en bij de bouw van zakelijk vastgoed doen de opdrachtgevers dit, al dan niet ondersteund door bouwkostendeskundigen. Het maakt dat projecten gerealiseerd worden zonder al te veel onvoorziene kosten.

De particuliere markt van renoveren en restaureren verdient ook deze stap

Wij hebben deze stap ingebouwd in ons proces. Op basis van de eerste plannen van onze opdrachtgevers doen we een financiële toets. Wat hebben de plannen aan investering tot gevolg. Deze stap zorgt ervoor dat we met onze opdrachtgevers op tijd spreken over alternatieven of soms ook over weglaten. Niet fijn om zeker die laatste kaart te moeten spelen maar beter voorkomen dan genezen. Het plan in ontwerp en uitvoering aanpassen moet leiden naar een passend budget.

Nadat die budgetmatch er is werken we de plannen uit. in esthetisch ontwerp en in gedetailleerde begroting. Een begroting waarin alle aspecten verwerkt zijn van sloop, naar bouwkundig opbouwen, installatiewerk en afwerking.

Een uitgewerkt ontwerp gaat hand in hand met een gedegen budget. Een budget dat gedurende het bouwproces de leidraad is om het gewenste ontwerp binnen begroting te realiseren.

Natuurlijk komt er wel eens wat bij. Dat wordt vaak gevoed door het enthousiasme van de opdrachtgever: “Jullie zijn er nu toch, kunnen jullie ook het toilet aanpakken?” Goede afspraken maak je dan om dit van een apart budget te voorzien en het in de uitvoering mee te nemen.

Tot slot een paar tips:

 

  • Zoek één of meerdere passende bouwers voor jouw project. Passend is hier dat de mogelijke partner kennis heeft van en ervaring heeft met dergelijke projecten.
  • Na de eerste selectie kies je je partner.
  • Na de eerste planvorming meteen gaan budgetteren, pas daarna je plannen verder uitwerken.
  • Ben alert in het proces op uitbreiding van je wensen en zet steeds de budgetstap voordat je het project uitbreidt.

 

Bouwen moet een feestje zijn, zonder financiële stress!

 

Jaco Balemans

 

Meer blogs laden

Blog

Gedegen budgetteren voor particuliere verbouwers

Lees deze blog
Blog

Wat zijn je opties als je uit je jas groeit en je woning te klein wordt?

Lees deze blog
Blog

Duidelijkheid voor eigenaren van woonhuismonumenten in 2018

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.