Wat is duurzaam? Zeg het maar….

 22/01/2024

 Jaco

In deze blog van me stel ik wat zaken scherp rondom het containerbegrip “duurzaam”. Scherp stellen en scherp naast elkaar zetten. Mijn intentie is om mensen aan te moedigen en uit te dagen om de handschoen op te pakken! We kunnen veel samen ………. Belangrijk vind ik de intrinsieke motivatie!

Eerst wat frustratie eruit!

Alles wat je leest, waar dan ook: het duurt niet lang totdat het woord “duurzaam” voorbij komt. Instanties, al dan niet gesubsidieerd, struikelen over elkaar heen om nog meer te doen  en nog verder te gaan. Natuurlijke personen doen er vrolijk aan mee. Aanbestedende instanties en banken: ze werpen allen een dijk aan voorwaarden op om zelf maar zo duurzaam mogelijk voor de dag te komen.

Het beste jongetje van de klas willen zijn. Lichtsnelheid is niet snel genoeg. En dat in ons kikkerlandje. De ambitieuze EU is nog niet ambitieus genoeg. Met verslechtering van het vestigingsklimaat, het ondernemersklimaat, tot gevolg. Het begint me een beetje de keel uit te hangen. Het kan anders!

HET MOET ANDERS WANT HET MOET ALLEMAAL VERDIEND KUNNEN WORDEN!

De bv Nederland moet geld blijven verdienen om vooruitgang te kúnnen betalen. Wij kunnen dat als Nederland. Doe dat met gepaste snelheid en laat de burgers en bedrijven zelf de regie voeren en verantwoordelijkheid nemen. Wij kunnen dat best, ondernemend als wij Nederlanders zijn: dat doen we namelijk al eeuwen!

INTRINSIEKE MOTIVATIE

Wij bij Bouwbedrijf Balemans zijn specialist in bestaande bouw en werken veelal voor particuliere opdrachtgevers. Onze opdrachtgevers zijn betrokken, wij zijn dat. Nauwelijks druk van buitenaf, het is een intrinsieke motivatie. Dat wat van binnen komt sta je achter en het is makkelijk om daarvoor te gaan. Ik geef een inkijkje in hoe wij daar in zitten, zonder klimaatdrammers die me beïnvloeden.

LOCATIE EN PAND

Bijna 50 jaar geleden startten wij op exact deze plek. We verhuisden niet en hebben niet de intentie. We zijn strategische gelegen ten opzichte van de uitvalswegen en ons werkgebied. De bestaande opstallen passen we aan aan onze behoeften die veranderen in de tijd. We hergebruiken en geven nieuwe functies. Op dit moment passen we loodsen aan en isoleren met biobased en recyclede materialen. Gevels bekleden we met Europees Vurenhout. We verwarmen tot wat nodig is voor behoud van de spullen, niet meer. Dat geldt ook voor onze ambachtelijke timmerwerkplaats.

ENERGIE

We hebben ruim 180 zonnepanelen op onze daken. We hebben een hybride warmtepomp voor het kantoor. We hebben een gasheater in de werkplaats maar kijken naar wat anders kan daarin. Geen haast, het moet passen. Meer algemeen, buiten Balemans. Ons gasnet in NL gaat ons nog van pas komen. Daar gaat een ander gas doorheen stromen dat ons helpt NL te verwarmen. Windmolens vind ik erg lelijk. Imposante gestalten maar het worden er wel veel. Ik zeg: kom maar op met de schone kernenergie. Met beperkte veiligheidsrisico’s en nauwelijks fysiek aanwezig in ons landschap is deze schone energie wat mij betreft een vanzelfsprekendheid in de energietransitie.

AUTO

Zelf rij ik de auto’s waarin ik rij lang. Mijn auto nu is een moderne diesel: ruiken doe je hem niet. Het roetfilter liet ik vervangen en kocht de te grote uitstoot niet af door een beetje  meer wegenbelasting te betalen. Zo’n rare regel van de overheid! De auto’s waar mijn collega’s mee rijden zijn deels elektrisch: de compacte auto’s van kantoormensen. De bussen nog niet: zijn 2x zo duur! Wij kopen normaal 2e hands met de kop eraf. We rijden weinig kilometers en we zijn zuinig op onze spullen. Minder belasten van het milieu in stappen.

WERKSOORT

Wij werken uitsluitend in bestaande bouw. Nemen weg wat niet meer van deze tijd is en voegen toe wat nodig is voor een nieuw leven. Niet steeds volledig slopen en opnieuw beginnen maar bij alles bedenken wat nog bruikbaar is.

TOT SLOT

Doe wat in je vermogen ligt. Alle kleine beetjes helpen. Doen veel mensen dat dan maken wij samen de stappen, vanuit intrinsieke motivatie. Succes met je duurzaamheidsding!

 

Jaco Balemans

Meer blogs laden

Blog

Help, ik wil mijn huis verbouwen! Deel II: hoe weet ik dat ik een goede partner kies?

Lees deze blog
Blog

Hoe nu verder met monumentenonderhoud aan particuliere woningen?

Lees deze blog
Blog

Nationaal Monumenten Congres 2019: respect voor vrijwilliger en vakman

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.