Energie besparen doe je nu!

 07/11/2016

 Marc

Afgelopen week zat ik televisie te kijken. Ik ben normaal een sportief type (vooral fietsen) maar nu was daar even een tv moment. En wat gebeurde? Ik zag een reclame van de overheid voorbij komen inzake het besparen van energie! En dat je dat nu moet doen. En ineens dacht ik weer aan ons eigen nieuwsbericht over dat onderwerp. Dat we overigens al op 9 september jl. al op de website hadden geplaatst. Met het bericht dat vanaf 15 september 2016 alle huizenbezitters aanspraak kunnen maken op subsidie voor energiebesparende maatregelen in het huis. Goed nieuws dus!

Een voorbeeld uit de praktijk

Recent heb ik meegemaakt bij de renovatie van een vrijstaande woning wat het voordeel van deze subsidie is. Bij dit huis waren drie grote problemen geconstateerd, te weten:

  • Glazen bouwstenen in de voorgevel met lekkage.
  • Rottende onderdorpels in de achtergevel.
  • En een gedateerde platdakbedekking.


De klant wilde deze problemen graag opgelost hebben en schakelde Balemans in voor het noodzakelijke onderhoud aan de woning. In de woning wordt nieuw glas geplaatst (komt in aanmerking voor de subsidie). Het platdak was versleten, moest worden vervangen en daardoor konden we gelijk isoleren. Door het toepassen van deze twee isolerende maatregelen (twee of meer is verreist) komt onze klant in aanmerking voor subsidie. 

Voor de eigenaar zijn de investerings- danwel onderhoudskosten nu minder hoog dan verwacht aangezien een deel door energiebesparende subsidie werd opgevangen. 

Energiebesparende maatregelen. Wat kost dat? Wat levert het op?
Indien je gebruik wilt maken van deze subsidieregeling, dan moet je minstens twee verschillende soorten isolatie van voldoende omvang toepassen. Bijvoorbeeld isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur of hoogrendementsglas aanbrengen. De subsidie is ongeveer 20 procent van de isolatiekosten. 

Heb je twee verschillende isolaties toegepast, dan is het mogelijk om daarnaast subsidie te krijgen voor aanvullende maatregelen. Ook kan het zijn dat als je je hele huis zeer energiezuinig maakt, dat je dan een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie ontvangt (bron). 

Op de website van de Rijksoverheid en de website van de campagne worden overigens meerdere rekenvoorbeelden gegeven. 

Welke spelregels worden gehanteerd? 
Per soort woning zijn een minimale kwaliteit per energiebesparende maatregel en een minimale hoeveelheid opgenomen. Je ziet ook hoeveel euro aan subsidie deze maatregel biedt. Vooral bij glas kan het tegen de 50% aanlopen (nieuw glas kost bij benadering 70 euro per m2). Zie voor een duidelijke uitleg onderstaande tabel.  

Tabel energiebesparende maatregelen inclusief subsidie

Voor het aanvragen van de subsidie -waar Bouwbedrijf Balemans je overigens graag mee helpt- ga je naar deze website

Waarom nu? 
Mocht je als huizenbezitter overwegen onderhoud uit te voeren aan je huis, dan adviseren wij je om ook naar additionele energiemaatregelen te kijken. Je huis is door het uit te voeren onderhoud immers toch al ‘overhoop’ gehaald. Dan kun je die andere maatregelen net zo goed tegelijkertijd uitvoeren. En je bespaart -door de subsidie- gelijk op de kosten. Maar de uiteindelijke motivatie ervoor is natuurlijk het terugdringen van het energieverbruik wat ten goede komt aan de vaste lasten en het milieu. Tevens zal de woning een stuk comfortabeler zijn. 

Wil je iemand die objectief met je meekijkt naar de werkzaamheden en waar je precies de energiebesparende maatregelen kan toepassen? Dan denkt Bouwbedrijf Balemans graag met je mee. Neem gerust contact op als je vragen hebt of meer informatie wenst (zie dan ook onderstaande relevante links). 

Met vriendelijke groeten, 

Marc van Hees, 
Calculator Bouwbedrijf Balemans 

Relevante links

Meer blogs laden

Blog

Daarom werkt Wessel bij Bouwbedrijf Balemans!

Lees deze blog
Blog

Bouwen is een teamsport!

Lees deze blog
Blog

Gedegen budgetteren voor particuliere verbouwers

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.