Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Hoe kies je de juiste bouwpartner?

 23/10/2015

 Jaco

Je wilt graag meer leefruimte op de begane grond of je wilt eindelijk de zolder gaan verbouwen tot jouw ideale werkplek. In je gedachten is de grijze vloertegel voor de woonkeuken al gelegd en de strakke witte keuken geplaatst. Maar dan schrik je wakker, kijkt rond in die te kleine ruimte, en denkt: “Hoe pak ik dat aan, om daar te komen?”.

Realiteit

Om bij je wens te komen doorloop je een proces: zonder werk geen resultaat! Je zet een aantal stappen om van wens naar realiteit te komen. Dat begint met zakelijke keuzes maken in een proces dat toch vooral leuk moet zijn! Daar heb je je eerste tegenvaller te pakken…. Je ziet op televisie al die programma’s over verbouwingen die mislopen, of je het nu zelf doet of aan een professional overlaat. De rillingen lopen over je rug en dan moet het nog beginnen! Het zou toch leuk moeten zijn?

Gevoel
Aan de slag met je wens! Het begint bij jezelf: ga vooral bij jezelf te rade. Wil ik zelf de kar trekken in het proces en elke stap zelf bewust (mee) zetten? Of wil ik verrast worden door een huis dat “plotseling” af is? Het begint met onderzoek doen bij jezelf. Ga na wat je zelf wilt doen of juist niet in het proces. Tegels kiezen is leuk maar zelf een tegelzetter benaderen en een prijs afspreken? Bouw je aan de hand van een schets van jezelf of wil je je droom laten uitwerken door een architect? Neem bewust de tijd om na te denken waar jij je goed bij voelt.

Begin
Maak een lijstje met de dingen waarvan jij denkt dat je ze in het proces tegen komt en zet er in de kantlijn bij of je jezelf dat ziet oppakken of niet. Gewoon doen! Neem het lijstje door met iemand die je goed kent, iemand die weet hoe jij bent. Daarnaast zoek je iemand op die een vergelijkbaar bouwproces doorliep: een buur, een vriend. Doordat je je lijstje toetst met anderen ben je zelf in staat de hoofd- van de bijzaken te scheiden én jouw proces uit te stippelen.

Bij het maken van je lijstje merk je waar je behoeftes liggen: heb je ondersteuning nodig bij ontwerp, bij daadwerkelijk bouwen, bij de budgettering. Kies de partner die complementair is aan jou zodat je samen een sterk team vormt. Hulp bij het maken van jouw lijstje (wanneer je dat nodig hebt) vind je volop op internet: zoek maar eens op “checklist verbouwen” en je vindt er legio.

Doorpakken
Je kiest nu je partner, degene die past bij wat je als resultaat uit je onderzoek kreeg. Een bouwer, een ontwerper, een verkoper die je verkoopt wat je zelf verwerkt. Dat kan dus zomaar een keukenbouwer zijn met een eigen showroom, een architect die je helpt met het ontwerp en begeleiding of een aannemer die je de helpende hand biedt. Alles is mogelijk.

Tot slot
Ok, samenvattend nog even een paar tips….

Niet doen:

  • Eerst je keuken of badkamer kopen en dan bekijken hoe je de ruimte verbouwt zodat ie erin past. Heb eerst duidelijk hoe de indeling van je complete budget is en ga dan verplichtingen aan!
  • Overhaasten van keuzes. Je kan hier later in het proces spijt van krijgen. En dan is het niet altijd terug te draaien.
  • Gaan voor de laagste prijs. De (laagte van de) prijs zou pas doorslaggevend moeten zijn op het moment dat er geen enkel onderscheid is in de verschillende aanbiedingen.


Wel doen:

  • Neem bewust gas terug wanneer het niet goed voelt. Je hebt een weg af te leggen en bij elke kruising heb je gelegenheid om je route aan te passen. Zorg zelf voor de goede route van je wens naar de realiteit!
  • Kies betrouwbare partners na navraag in de markt.
  • Tijd besteden om je wens realiteit te laten worden!


En nu: aan de slag! Maak er een mooi proces van met een resultaat waar je blij van wordt! 

Jaco Balemans,

Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Nationaal Monumentencongres 2016: een verslag!

Lees deze blog
Blog

Vaklieden gezocht!

Lees deze blog
Blog

Van projectplan naar uitvoering

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.