Hoe nu verder met monumentenonderhoud aan particuliere woningen?

 16/01/2017

 Jaco

Op Prinsjesdag 2016 liet de minister de monumentenwereld schrikken: de aftrek binnen de inkomstenbelasting op onderhoud aan Rijksmonumentale voor wonen bestemde panden zou per 1jan17 verdwijnen. Die 25 miljoen euro zou een welkome bezuiniging zijn, de eigenaren kunnen dit prima zelf ophoesten en oneigenlijk gebruik zou stoppen was de redenatie van de minister. De minister zag onder andere dat centrale verwarmingsketels vervangen werden met monumentengeld en daarvoor is het niet bedoeld.

Monumentencongres 2016

Zou. Want zover kwam het niet. Op 10nov16 vond het Monumentencongres plaats in Rotterdam. Daar kwam als openingsspreker een topambtenaar namens de minister vertellen dat het einde van de aftrekregeling 1 jaar opgeschort is. Dus eigenaren kunnen de aftrek tot 31dec17 blijven benutten. Er ging een golf van opluchting door de zaal. De minister is gezwicht voor de vele initiatieven (waaronder deze) die op gang kwamen om stoppen van de regeling te voorkomen. De minister zegde toe nu allereerst degelijk onderzoek te gaan doen hoe de toekomstige subsidieregeling in te kleden die ter vervanging van deze regeling komt. 

En nu?
We zijn twee maanden verder en het is stil na het nieuws van het monumentencongres. De minister is aan het broeden maar volgens mij vooral druk met de voorbereidingen voor de landelijke verkiezingen over 2 maanden. Gezien de versnippering van het politiek landschap ben ik er nog niet gerust op dat we snel een nieuwe regering hebben. Iedere partij sluit wel iemand uit om mee te regeren en dat maakt het niet makkelijk. Kan zomaar zomer worden en voordat je het weet is het zomerreces voorbij en komt het einde van 2017 en dus ook het einde van de aftrek in zicht. 

Wat dan?
Tijd om een lans te breken voor de oude en vertrouwde regeling. Hoe makkelijk is het om geen subsidie te hoeven aanvragen maar slechts een goedkeuring te hoeven krijgen van de erop ingerichte afdeling van de Belastingdienst, het Bureau Belastingdienst Monumenten? Geen moeilijke formulieren maar een eenvoudige toets van de onderhoudsbegroting. Mijns inziens efficiënt voor de overheid gezien de beperkte inzet van ambtenaren hiervoor plus de geautomatiseerde omgeving voor de IB waarin dit kan gebeuren. Voor de particulier als leek eenvoudig via de aangifte inkomstenbelasting te regelen. De regeling is per slot van rekening bedoeld voor de liefhebber, de particulier die verliefd werd op dat mooie pand dat toevallig een Rijksmonument is. Ik vind dat die liefhebber geholpen mag worden om de woning goed in conditie te houden zodat alle Nederlanders en bezoekers van ons land van die mooie historische aanblik mogen genieten. 

Ik hoop dat de minister en het team van ambtenaren de focus legt op optimaliseren van de bestaande regeling waardoor (vrijwel) 100% van het bestede overheidsgeld goed terecht komt. 

Tot slot een paar tips

  • Voor de overheid: verzint eer gij begint! Een mooi en passend monumentaal gezegde.
  • Voor de monumenteneigenaar: nu in 2017 de oude aftrekregeling er nog is kijk wat je dit jaar kunt doen.


Jaco Balemans, 
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Wat zijn je opties als je uit je jas groeit en je woning te klein wordt?

Lees deze blog
Blog

Breng beleving in ontwerpen!

Lees deze blog
Blog

Praktische uitwerking duurzaamheid in monumenten: het loopt!

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.