Nationaal Monumentencongres 2016: een verslag!

 14/11/2016

 Jaco

Afgelopen donderdag, 10 november 2016, bezocht ik het Nationaal Monumentencongres. Voor de 5e maal georganiseerd en evenzovele malen in mijn agenda. Een must voor de erfgoedprofessional wordt gezegd. Heel eerlijk: voor mij voelde het de vorige 3 keren dat ik er was (ik maakte een kennis blij met mijn toegangsbewijs voor vorig jaar vanwege grote drukte) niet zo. Het voelde niet als “dicht bij mij” en eerder ver van mijn bed. Dit congres ben ik erachter gekomen waarom.

Monumenten laten leven!

Nelleke Noordervliet was de dagvoorzitter 2016 die gevoel toevoegde aan het onderwerp. Rotterdamse Nelleke vertelde verhalen uit haar leven en kleurde die met haar gevoel, de geuren in de stad, de beleving van haar omgeving en ik raakte betrokken bij de panden waarover zij sprak. Ondanks het feit dat ik dat verleden niet met haar deel. Het zijn de verhalen, de beelden, die het monument een leven geven. Dat in combinatie met de betrokkenheid van de mensen die iets willen met het monument. Zonder leven geen toekomst. Dát raakte mij. 

Een andere kijk naar monumenten
Ik zie een doorbraak in de erfgoedwereld, De maatschappij krijgt een rol bij de waardestelling en dat is een goede beweging mijns inziens. De waardestelling is het proces waarbij professionals het belang van het monument bepalen. Dat gebeurt normaliter op een abstracte en zakelijke wijze waarbij de techniek van bouwen en de zeldzaamheid van functie of materiaalkeuze o.a. bepalen of iets een monument is / wordt of juist niet. De omgeving, de mensen die eromheen leven, krijgen ook een rol hierin en dat geeft gevoel aan het monument. Naast de waarde die we aan de stenen toekennen, is de rol van pand, het verhaal van vroeger, nu en in de toekomst, van belang om het monument te behouden in de toekomst. Sterker nog: het is van levensbelang voor een monument dat het een verhaal heeft waarmee het de toekomst in kan. 

Op dit moment werken wij aan twee restauraties waarbij ik precies dat voel: het gevoel bij het monument dat het proces beheerst dat we samen met onze opdrachtgevers doorlopen. De eerste is de cascorestauratie van de NH-kerk van Sprang waar een compleet bestuur betrokken meekijkt en meebouwt met onze mannen. De tweede is de herontwikkeling van het vervallen Nuwenhuys in Breda waar bevlogen particulieren hun droom realiseren en ons erin betrekken. 

Volgend jaar
Ben ik weer te vinden op het Nationaal Monumentencongres. En wil ik weer de verhalen achter de stenen horen. Het gevoel beleven. De verhalen met elkaar delen. En met elkaar bespreken hoe we het anders, beter, efficienter kunnen organiseren. Want dat aspect hoort er ook bij.

Met vriendelijke groeten,

Jaco Balemans, 
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Brandwerendheid en rookwerendheid helaas nog lang niet vanzelfsprekend!

Lees deze blog
Blog

Gebruik en hergebruik van oude gebinten en balken

Lees deze blog
Blog

Veiligheid op de bouw én thuis

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.