Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Onderhoud aan je pand

 20/06/2018

 Jaco

Mijn blogs gaan regelmatig over projecten. Opdrachten waaraan wij met onze organisatie weken, maanden of zelfs een jaar werken. Die renovaties of restauraties worden actueel op het moment dat gewoon onderhoud niet meer voldoende is om de volgende levensfase in te gaan.

Levensduur

Nu kan dat met mate van isoleren, energiezuinigheid van de installaties of geriefwensen voor de ruimtes in het pand te maken hebben. Maar wanneer het pannendak op diverse plaatsen lekkages vertoont of de kozijnen en draaiende delen erin rotte plekken gaan vertonen, dan is dat onderdeel van je pand "end of life". Dat end of life is uit te stellen. Wanneer je goed onderhoud pleegt, dan blijft je pand langer in stand en schuif je renovatie of restauratie voor je uit. Dat is dus én duurzaam én kostenefficiënt én fraai voor de uitstraling van je pand. 

De juiste prioriteiten?
Onderhoud is vaak een ondergeschoven kindje. Ik zie dat bij zowel zakelijk als particulier gebruikte panden. Of het pand al dan niet een monument is, doet er niet toe is mijn ervaring. Waarom wel je auto naar de garage voor periodiek onderhoud maar niet je woning? 

Een voorbeeld
Een hele eenvoudige is onderhoud aan je houtwerk. Wanneer je de ramen wast, neem dan meteen het omringende hout mee. Door schoonmaken van je hout gelijktijdig met je glas te doen, zorg je ervoor dat de tijd tussen twee schilderbeurten langer wordt! Wanneer je dan je kozijnen doet, doe dan ook je goten, windveren. Dus alle houtwerk dat geschilderd aan je pand zit. Resultaat van de kleine investering in schoonmaakonderhoud is dat je minder snel aan de volgende schilderbeurt toe bent. Daarbij signaleer je snel of je aan schilderwerk of renovatie van rotte plekken in het hout toe bent. 

Oog op de kosten
Er snel bij zijn is dé manier om de kosten in de hand en je pand in conditie te houden. Signaleren doe je door of zelf naar je pand te kijken of dat te laten doen. Laat de glazenwasser je erop wijzen wanneer kwaliteit van schilderwerk of houtwerk terugloopt, laat de loodgieter die een lekkende kraan in de keuken komt repareren meteen je plat dakbedekking controleren of de zinken goten. Dat is een hele pragmatische invulling. Je kunt ook een deskundige periodiek naar je pand laten kijken. Dat kan een aannemer zijn aangezien die dagdagelijks tegen gebreken en onderhoud in panden aanloopt en dus ervaringsdeskundig is.

En hoe doe je dat bij een Monument? 
Ben je in het bezit van een Gemeentelijk, Provinciaal of Rijksmonument dan kun je bij de Monumentenwacht lid worden en je pand tegen hele aantrekkelijke voorwaarden jaarlijks laten controleren. De Monumentenwacht controleert je gehele pand, brengt een overzichtelijke rapportage uit én verricht meteen het kleine onderhoud dat zij op dat moment kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan pannen rechtsteken of lood terugvouwen en aankloppen. Eenvoudige maatregelen om een lekkage te voorkomen of op te lossen. Aan de hand van deze rapportages werken wij vaak het onderhoud aan deze monumenten weg! 

Voorkomen is beter dan genezen
Begin dit jaar was er een stevige storm. Wij zijn bij een aanzienlijke hoeveelheid schades geweest. Een aantal van de schades had voorkomen kunnen worden, simpelweg door de conditie regelmatig te controleren. Met een aantal van de opdrachtgevers spraken we af periodiek (1x per jaar of 1x per 2 jaar meestal) een vakman van ons een rondje te laten lopen. Om de staat van het pand te controleren en klein herstelwerk uit te voeren. Daarmee hou je stevig vinger aan de pols en blijf je "in control" waar het gaat om behoud van je pand én je portemonnee!  

Jaco Balemans, 
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans. 

Meer blogs laden

Blog

Monumentenland is in rep en roer

Lees deze blog
Blog

Help, ik wil mijn huis verbouwen! Deel III: hoe vind ik een goede partner?

Lees deze blog
Blog

Verduurzamen woningen, meer op de kaart dan ooit!

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.