Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Onderhoud aan monumenten: kies secuur je partners!

 02/07/2020

 Jaco

Woon of werk je in een Gemeentelijk- of Rijksmonument en wil je onderhoud plegen? Of ben je pandeigenaar en verhuur je? Maak een zorgvuldige keuze van partners die je inschakelt. Dat maakt dat je een kwalitatief goed proces én eindproduct krijgt.

Samenwerken aan bouwen

Mijn naam is Jaco Balemans en ben directeur en eigenaar van Bouwbedrijf Balemans uit Breda. Wij zijn een Erkend Restauratie Bouwbedrijf en lid van de Vakgroep Restauratie. Wij werken veel aan monumenten, tot wel de helft van alle werk dat uit onze handen komt. We komen dus veel in monumenten en spreken veel eigenaren van monumenten. Van onze opdrachtgevers is 75% particulier en veelal leek op het gebied van monumenten. Ze kochten het monument uit liefde voor het pand, de sfeer, de mogelijkheden of het pand is eenvoudigweg al langer in de familie. Veel opdrachtgevers van ons doen aan one-stop-shopping: wij ontzorgen ze volledig.

Wat horen we regelmatig

Vaak krijgen we deze vragen van monumenteneigenaren:

  • Hoe krijg ik het onderhoud in beeld dat nodig is?
  • Heb ik voor onderhoud een vergunning nodig?
  • Heb je een architect nodig?
  • Mag iedereen zomaar aan een monument werken?
  • Kun je er subsidie op krijgen?

Hieronder worden deze vragen beantwoord.

Hoe krijg ik het onderhoud in beeld?

In Nederland is een netwerk van Monumentenwachten actief. Zij hebben hun werk gemaakt van in beeld brengen van onderhoudsbehoefte aan monumenten. Je kunt er als monumenteigenaar lid worden en 1 of 2-jaarlijks je pand door hen laten controleren. Zeer degelijk, kwalitatief goed en betaalbaar. Je krijgt een omschrijving met foto’s en overzichtstekening die de onderhoudsbehoefte aangeeft. Op korte en langere termijn. 

Dat document kan de basis zijn voor een aannemer om een begroting te maken voor de werkzaamheden. Kan want wij doen deze opname regelmatig zelf wanneer opdrachtgevers geen lid zijn van de Monumentenwacht. Onze ervaren vaklieden kijken met dezelfde deskundige ogen.

De monumentenwacht is er voor de monumenteneigenaar

Heb ik voor onderhoud een vergunning nodig?

Bij onderhoud neen en bij grondiger restauratie of vervanging ja. Dat is het korte en duidelijke antwoord. Het is niet altijd zo eenvoudig te duiden maar dit is wel het principe.

Heb je een architect nodig?

Voor onderhoud neen en voor restauratie zonder wijzigingen ook niet.

Een ter zake kundige aannemer kan je met raad en daad bijstaan. Wordt het ingrijpender dan kun je een op restauratievlak gespecialiseerd architect als partner toevoegen aan het projectteam. Zij doen gedegen dossieronderzoek en voeren mogelijk kleurenonderzoek uit wanneer je in kleurstelling van schilderwerk wil gaan aanpassen. Voor architecten is er ook een keurmerk, van de Erkend Restauratie Architecten. Dan weet je zeker dat je een ter zake kundig partner hebt. Zoals bij aannemers zijn er natuurlijk meer architecten die het kunnen al hebben ze geen formele erkenning.

Erkend Restauratie Architecten

Mag iedereen zomaar aan een monument werken?

Ja, dat mag. Helaas wil ik daaraan toevoegen, want je hebt maar 1x de gelegenheid om iets stuk te maken en dan is je historisch materiaal weg. Dus zoek een partner met kennis van restauratie. Je hoeft niet perse een aannemer met een ERB-certificaat te hebben daarvoor: er zijn meer bedrijven die er secuur mee omgaan en er bedreven in zijn. Bedrijven met een ERB-certificaat echter hebben zeker wel die basishouding dus daarmee ben je zeker van een goede partner.

Erkend Restauratie Bouwbedrijf - een overzicht

Kun je er subsidie op krijgen?

Soms wel, soms niet. Hier is veel over te zeggen, kan onoverzichtelijk overkomen maar heb je een deskundige restauratiepartner dan kan die je er goed in ondersteunen.

Als laatste nog een tip!

Bij onderhoud aan je monument, tuig geen kerstboom van partners op maar kies een aannemer met kennis van zaken. De pragmatische insteek van de restauratie-aannemer zorgt voor een degelijk en efficiënt proces met betrokken vaklieden die het monument de behandeling geven die het verdient! Aanvullende expertise heeft de deskundig aannemer snel ingeregeld.

Jaco Balemans,
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans

Meer blogs laden

Blog

In hartje Breda staan 23 monumenten te verkrotten, maar wat kun je er aan doen?

Lees deze blog
Blog

Ga naar buiten

Lees deze blog
Blog

Vergunningen en omgaan met buren

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.