Renovatie van je toilet en badkamer

 20/11/2015

 Jaco

Je woont een paar jaar in de woning die je kocht en die eigenlijk prima was om zo in te trekken. De afwerking vond je ok. Je hebt wanden en plafonds opnieuw geverfd om je eigen stempel te drukken en de keuken vervangen, gewoon omdat koken een belangrijke rol in je leven vervuld. Verder deed je niet zo veel want het huis paste je en je was de koning te rijk dat je naar deze woning kon groeien.

Je vindt er niks aan

Vanaf het begin eigenlijk al vind je de tegels van toilet en badkamer niet bij je passen. Met de wastafel en douchebak heb je ook niets. Langzaamaan begin je je te irriteren. Irriteren aan die glaswand die je niet schoon krijgt, die stomme hoge rand van de douchebak en het onhandige fonteintje in het toilet.

Je denkt na over hoe het eruit zou kunnen zien maar meteen denk je ook aan de ellende die je te wachten staat wanneer je eraan begint. Troep in huis, geen toilet om te gebruiken en waar moeten we douchen tijdens de uitvoering? Ons gezin is druk en die onrust kunnen we niet gebruiken. Hoe pak je dat aan? Het zoeken op internet naar plaatjes hoe het zou kunnen worden is leuk maar echt aan de slag gaan? 

Op internet (zoals Obly.comVTwonen of Google), social media (zoals Pinterest en Youtube) vind je tegenwoordig veel inspiratie om toilet en badkamer opnieuw in te richten. Dat, showroombezoek en je eigen voorkeuren lijken mij voldoende om een richting te bepalen. Al dan niet met hulpmiddelen die er op het web zijn om je met plattegronden en 3D-animaties te helpen visualiseren.

Na maken van je plaatjes moet je in het diepe: denk na over de functionaliteit van dingen. Ben je een badmens of vind je dat een bad mooi is op het plaatje? Je badkamer moet vooral jou passen, jouw situatie. En een bad plaatsen voor de “mooi”, dat vervolgens altijd in de weg staat, is zinloos mijns inziens. Denk ook aan opbergruimte: daar heb je nooit genoeg van! Benut hoekjes, nissen, onder wastafels en de ruimte achter spiegels op een effectieve manier. Dat houdt én het beeld rustig én je voorkomt de rommelige aanblik die je zonder die bergruimte zou hebben. En op geen enkele sfeerimpressie staat.

Mijn advies is om, na het kiezen van je plattegrond en spullen, een cruciale tussenstap te zetten. Een stap tussen de keuze van de mooie tegels en het sanitair én de daadwerkelijke uitvoering. Kijk goed naar de bestaande toestand alvorens aan de slag te gaan. Die regendouche is mooi maar controleer even of je waterleiding het aankan…. Heb je een oude woning en zijn de rioleringsbuizen misschien van asbest en de waterleiding nog van lood? Ga je vervangen of niet? Daar moet je iets van vinden. De badkamer en toilet die je maakt, gaan weer 20 jaar mee dus je woning verdient het om verder te kijken dan alleen de ruimte. Dus: zet je wensen af tegen wat je moet doen in je woning, in én buiten de badkamer, om te zien of je je wens kunt verwezenlijken. Heb je zelf die capaciteit niet om dat te beoordelen vraag dan een vakman. 

Na je onderzoek ga je zelf of gaat een vakman voor je aan de slag. Hoe dan ook: er zal troep gemaakt worden in huis! 

  • Maak goede afspraken over schoon houden en schoon maken, afsluiten van water en verwarming tijdens het werk…. Dat voorkomt onaangename verrassingen. Je bent tijdens de verbouwing in het hart van je woning te gast in je eigen huis maar fijn is wel om je gewenst te voelen! 
  • Maak een inschatting van de tijd dat je verwacht bezig te zijn met de verbouwing. Je bent dan mentaal voorbereid op dit proces. 
  • Maak foto’s vooraf, tijdens de bouw (vooral van het nieuwe leidingwerk) en achteraf van het resultaat en bovenal, geniet van het proces. In korte tijd zijn veel disciplines op een klein oppervlak voorbij gekomen en dat is een knap staaltje planning. 


Tot slot nog een tip over een situatie die ik in mijn dagelijkse praktijk met regelmaat tegenkom: wanneer de vakman je badkamer of toilet verbouwt, ga lekker op vakantie! 

Jaco Balemans,

Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Duidelijkheid voor eigenaren van woonhuismonumenten in 2018

Lees deze blog
Blog

Weer een blog over verduurzamen? Neen, over gedrag!

Lees deze blog
Blog

Daarom werkt Aaron bij Bouwbedrijf Balemans!

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.