Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Verduurzamen van uw monument: het mag en veel is mogelijk

 13/06/2023

 Jaco

“Aan Monumenten mag je niets anders doen dan onderhouden en instandhouden.” Dat is een achterhaalde stelling en gelukkig maar!

We komen uit een periode waarin dat echt zo was. Een 20 jaar waarin strikt vastgehouden werd aan handhaven van de status quo. Die periode, jaren 80 en 90, was een vervolg op slecht omgaan met monumenten in de jaren 60 en 70. In de status quo kwam verandering met het verhaal van de monumenten en dat elke eigenaar een eigen stukje geschiedenis mag schrijven (op een verantwoorde wijze).

Een monument op zich is duurzaam. Het blijft lang in functie en geen sloop en nieuwbouw is nodig wat maakt dat die stelling klopt. Mooi natuurlijk maar daarin is wel een volgende stap te zetten om dat te verantwoorden.

Herbestemming

Na de status quo kwam herbestemmen en pionier daarin is BOEi dat in 1995 het levenslicht zag op initiatief van markpartijen en overheid. Zij gaven invulling aan een nieuwe leven geven aan industriële monumenten.

Hun voorbeeld kreeg navolging en we begonnen te accepteren dat aanpassing mogelijk is en dat dat respectvol is ten opzichte van het monument. Blijvend gebruik is namelijk een voorwaarde voor instandhouden van het monument.

Periodieke kosten onder controle

Verduurzamen is de volgende stap. Om een monument aantrekkelijk te houden om erin te wonen en/of werken is het nodig om de periodieke kosten onder controle te houden. Met de explosieve stijging van energielasten in 2022 werd dat pijnlijk duidelijk. De jaren ervoor lieten de energieprijzen al een meer dan inflatie-stijging zien maar afgelopen jaar schoot het omhoog.

Wij krijgen, als restauratie-aannemer in de regio Breda, al jaren de vraag van onze opdrachtgevers om verduurzamingsmaatregelen.  Om te adviseren erin en vervolgens uitvoeren. Wij vertellen onze opdrachtgevers over de mogelijkheden maar ook over de regels waaraan je je te houden hebt wanneer het een monument betreft. De vraag komt op dit moment naar voren in elk project.

Wat zijn de mogelijkheden?

De trend in verduurzamen nu is dat steeds meer mogelijk is. De overheid ziet in dat verduurzamen moet om een monument betaalbaar te houden. De RCE neemt daarin een kartrekkersrol. De lagere overheden kunnen daar vervolgens in hun beleid mee werken. Zonnepanelen, isoleren isolerende beglazing, het kan allemaal, onder voorwaarden.

Bij verduurzamen zorg je eerst voor een goed onderhouden casco, wind- en waterdicht en daarna ga je isoleren. Verder verduurzamen vervolgens is de installatietechniek aanpakken.

Maak gebruik van deze info

Via www.monumenten.nl kun je in bezit komen van een gids die het Restauratiefonds samenstelde: Monumentaal wonen verduurzamen.

Het hele proces werkten zij uit, leesbaar en te volgen voor leken. Het geeft een overzicht over het gehele proces.

De techniek komt aan bod en de financieringsmogelijkheden middels leningen en subsidie. Van belang bij die laatste is altijd tevoren aanvragen wil je er en beroep op doen!

Er is erg veel te lezen over verduurzamen zodat je jezelf als leek kunt inlezen in de materie en steeds een beetje meer deskundig te worden. Hulp is er voorhanden wanneer je de professionals inschakelt met kennis van zaken. Je vindt die, waaronder ons restauratie bouwbedrijf, op de site www.stichtingERM.nl

Succes met het veilig stellen van je monument voor de volgende generaties!

Tips:

 

Jaco Balemans

Meer blogs laden

Blog

Een steuntje in de rug voor eigenaren van woonhuismonumenten

Lees deze blog
Blog

Praktische uitwerking duurzaamheid in monumenten: het loopt!

Lees deze blog
Blog

Energie besparen doe je nu!

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.