Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Hoe hou je de warmte buiten in onze zwoele Nederlandse zomers?

 16/08/2016

 Jaco

Het onderwerp van deze blog bedacht ik laatste week juli toen ik onder de parasol in onze achtertuin verkoeling zocht na een dag werken in de hitte. Een week en vele regenbuien later komt het van schrijven, op 3 augustus, en vraag ik me af wat de relevantie is van deze vraag die ik mezelf stelde!Het kan alle kanten op met ons weer! Vorige week warm en jaloers op mensen die aan de Zeeuwse kust zijn. Deze week mezelf druk maken over de daken die wij open hebben liggen voor werkzaamheden en die einde deze week gewoon gereed moeten zijn wanneer we op vakantie gaan.

Isolatie

Isoleren van je huis zorgt voor een fijn klimaat wanneer het in de winter koud is, je je energieverbruik in toom houdt. Maar ook in de zomer heb je er profijt van omdat je de warmte buiten houdt.

Grootste slag sla je met een goede isolatie in je dakpakket. Schuin of hellend maakt daarbij niet uit: de meeste warmte verdwijnt en komt de woning binnen via het dakvlak. Een lichtkoepel of dakraam in je dak is dan een isolatielek: soms niet te voorkomen omdat je dat daglicht wenst in je woning. Maak een daglichtvoorziening bij voorkeur op Noord of Oost om directe en warme middag- en avondzon zoveel mogelijk te voorkomen.

Overkapping/ overstek
Maak een overkapping of overstek bij voorkeur op Zuid en West omdat deze beschutting geeft voor binnen. Deze oriëntatie is trouwens ook logisch omdat je snel buiten kunt zitten aan de warmste zijden van je woning en daarmee snijdt het mes aan twee kanten

Ventilatie
Ventileren kan je helpen om de warmte buiten te houden. In een oudere woning zonder ventilatiesysteem zet je in de nacht of vroege ochtend de ramen en deuren open om deze te sluiten juist voor de temperatuur omhoog schiet.

Let wel op wat je open zet omdat inbrekers ook weten dat dit gebeurt! 

In modernere woningen met een gebalanceerd ventilatiesysteem geldt feitelijk hetzelfde. Zorg ervoor dat de inblaas van verse lucht met name in de nacht plaatsvindt en dat je gedurende de dag niet of minimaal ventileert. Nu zijn de meeste systemen niet uit te schakelen maar je kunt hem wel minimaal laten draaien.

Koelen
Naast isoleren en ventileren is er ook nog koelen. Koelen door toepassen van een airconditioning of warmtepompsysteem die de temperatuur terug kunnen regelen. Met airco kun je het zo koud maken als je wenst en een warmtepomp koelt een aantal graden terug hetgeen, ook als is het maar enkele graden, meteen behaaglijk voelt. 

Tot slot een paar tips:

  • Zorg voor een goede dakisolatie.
  • Maak lichtkoepels, dakramen en overkappingen op slimme plekken.
  • Ventileer je woning op koele momenten en sluit het op warme momenten.
  • Trek je de warmte niet overweeg dan airco in je slaapkamer(s).


Ik wens je toe dat blog medio augustus toepasselijk is: met een vakantie in Nederland voor de boeg hoop ik mijn eigen tips toe te kunnen passen….. Geniet van de zomer!

Jaco Balemans,

Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Renovatie van je toilet en badkamer

Lees deze blog
Blog

Help, ik wil mijn huis verbouwen! Deel II: hoe weet ik dat ik een goede partner kies?

Lees deze blog
Blog

Nieuwe energie!

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.