In ere hersteld! Monumentale villa uit 1860, Ginneken

Breda

Yvonne en Toine schakelden ons in om de door hen aangekochte villa in ere te herstellen. Een deel van deze monumentale villa stamt uit 1860.

Van kantoor- naar woonfunctie

In meer dan een eeuw had de villa verschillende functies, zowel een woon- als een kantoorfunctie. Zo woonde de directeur van de voormalige Bredase parketfabriek LaChappelle er twee decennia. Toen Yvonne en Toine het aankochten, had de villa een kantoorbestemming. Het pand stond al jaren leeg. We hebben Yvonne en Toine begeleid in het herbestemmingsproces met de gemeente. En door een strakke planning met alle nevenaannemers lukte het om binnen een half jaar het grootste deel van alle werkzaamheden voor hen uit te voeren.

Snel schakelen

Rob v. D. was vanuit Balemans de voorman. Rob v. D.: “In de periode dat wij aan de gang waren, woonden en werkten Yvonne en Toine nog in Utrecht. Zij kwamen voor de bouwvergaderingen, eens in de twee weken, wel naar Breda maar konden niet voor elk dingetje op en neer. Vanuit hun vertrouwen in ons schakelden ze op afstand ontzettend snel met ons. Ik hoefde Yvonne maar te bellen om iets voor te leggen en binnen no time lag er een beslissing. De planning was enorm strak. Dat vroeg veel van alle nevenaannemers, zoals van Het Badhuys en Het Interieurhuys, maar iedereen liep mooi in de pas.”

Chemie met en tussen nevenaannemers

Het Badhuys ontwierp en realiseerde de badkamers, toiletten en het welnessgedeelte in de villa. Martijn van Mosel, eigenaar en oprichter van Het Badhuys en Het Interieurhuys, ging met zijn team mee in de planning van Balemans. Martijn: “Zo’n groot project als dit vraagt van iedereen om voortdurend scherp te zijn. Het was daarom fijn om mee te gaan in de gestructureerde planning van Balemans. Met de voorman Rob stemden we regelmatig zaken in het werk zelf af. Zo hebben we met verschillende bedrijven ons uiterste beste gedaan om het maximale uit de woning te halen en er voor iedereen een fijn verblijf van te maken. Tussen de verschillende bedrijven was er een enorme chemie om er samen iets heel moois van te maken.”

Restauratie historische vloeren

Eén van de andere ondernemers was Gaffi ParketVormgevers. Eric Jongmans, MeesterParketteur en eigenaar van Gaffi, vertelt: “Toen Jaco mij benaderde voor een opdracht bij Villa Roosenhoeve gingen alle alarmbellen bij mij af. Hier woonde immers vroeger de directeur van de Bredase parketfabriek LaChappelle. Ik wist dat er zeldzame vloeren in de villa moesten liggen! Nog niet zo lang geleden, verdiepte ik me in de historie van dit Bredase parketmerk en nam ik de merkrechten van LaChappelle® over. Ik zal de zaterdagochtend nooit vergeten dat ik in het bijzijn van Yvonne en Toine voorzichtig het tapijt lostrok op de begane grond van de villa. Zij wisten niet wat ze zagen, en ik ook niet. Er kwam een prachtig parket tevoorschijn, maar wel volledig verlijmd. Ik heb de kans gekregen om alle vloeren volledig te restaureren en om 120m² aan nieuwe patronen te leggen in de aanbouw, passend bij de andere klassieke vloeren. Met mijn voorliefde voor het restaureren van historische vloeren is dit één van de mooiste projecten die ik ooit heb mogen doen.”

Fotografie: Denise Zwijnen namens Het Badhuys/Het Interieurhuys

Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

“Er zijn weinig bouwers die je na afloop oprecht aanbeveelt. Balemans wel!”

Ooit wilden Yvonne en haar man Toine nog eens terug in Breda gaan wonen, de stad waar ze goede herinneringen aan hebben uit hun studententijd.

Bekijk deze referentie

Werkzaamheden

 • Sloopwerk
 • Vernieuwen alle elektra binnen en buiten en alle verwarmingen
 • Isoleren van vloeren en muren
 • Verstevigen constructie, isoleren en verduurzamen van de zolder
 • Vernieuwen alle raampartijen en deuren in de aanbouw
 • Verhogen van de aanbouw tot tuinhoogte, m.u.v. zitkuil
 • Vernieuwen deurlijsten van openslaande deuren
 • Dakramen vervangen & nieuw dakraam maken
 • Ensuite maken met schuifdeuren
 • Herstellen glas in lood ramen
 • Plaatsen voorzetramen om energie te besparen
 • Restaureren van historische parketvloeren
 • Reconstrueren van historische plafonds
 • Stuc- & schilderwerk
 • Maken van een gashaard
 • Herstel van de serre (houtwerk, houten bankjes, monumentenglas, herstel schuifdeur)
 • Maken en plaatsen van staallook deuren op maat
 • Vernieuwen dakgoten en dakconstructie
 • Plaatsen van zonnepanelen

Geleverde diensten

Verbouwing & renovatie

Prettig verbouwen en renoveren
Dat wil ik

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Kozijnen & timmerwerk

Ambachtelijk timmerwerk op maat
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.