Robuust van buiten, strak van binnen

Oosterhout

In het hart van Oosterhout verrijst op de plaats van een oude vervallen schuur uit 1857 een modern woonhuis. Met uitzondering van alle houten spanten en de topgevel hebben we de schuur volledig gestript. Inmiddels zijn we bezig met de afbouw. De langgevelschuur staat vast aan het oorspronkelijke woonhuis met een rijksmonumentale status.

Behoud bestaande dakconstructie en topgevel

Met de inzet van stempels en het bijplaatsen van diverse stalen kolommen lukte het om de bestaande dakconstructie van de schuur te laten staan. Alle binnen- en buitenkozijnen hebben we bewaard voor hergebruik. Uiteindelijk was slechts één kozijn daar echt voor geschikt. De overige kozijnen en betimmeringen zijn op maat gemaakt in onze eigen machinale werkplaats. We volgen daarbij de uitgebreide documentatie en strakke maatvoering van Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten.

Snel schakelen met bouwbegeleider van de opdrachtgevers

Onze restauratiespecialist Rob organiseert en coördineert alle werkzaamheden op de bouwplaats, in nauwe samenspraak met Frank Bakx, die de opdrachtgevers begeleidt bij dit omvangrijke herbouwproject. Rob: “Het allerleukste aan een herbouwproject als dit is het bedenken van oplossingen voor zaken die je in de bouw tegenkomt, zoals de afwijkende maatvoering. Het is in dat proces fijn schakelen met de bouwbegeleider van de opdrachtgevers, zowel in de tweewekelijkse bouwvergaderingen als daarbuiten. Wat nodig is voor de voortgang in het werk, wordt snel door Frank geregeld.”

Wisselwerking met betrokken opdrachtgevers

Rob: “Ook met de opdrachtgevers is het fijn werken. Hun betrokkenheid en uitgesproken waardering motiveren ons dagelijks om een tandje bij te zetten. Mede daardoor zijn we bij tegenslag in het project – zoals de tamelijk lange vorstperiode – tot het uiterste gegaan; met hetelucht kanonnen konden we bijvoorbeeld regelen dat de werkzaamheden geen vertraging opliepen. We hebben alles van onszelf gegeven om toch de afgesproken planning te halen. We zijn nu een jaar op dit project bezig en inmiddels in de afbouwfase. Als we het hele binnenwerk stukklaar hebben opgeleverd, dan zitten onze werkzaamheden aan het woonhuis erop. Dan gaan we overigens meteen verder met het aanleggen van een zwembad, een poolhouse en het maken van de carport.”

Herbouwproject met complexe maatvoering

Rob maakt graag tijd voor een rondleiding op deze locatie waar hij het afgelopen jaar zo dikwijls te vinden was. Binnen wijst hij op de details in de nok. De spanten zijn origineel, aangevuld met ‘nieuwe’ sporen, waarbij – zeker voor een leek - oud en nieuw nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Rob: “Bij Frank Pauwen weten we altijd het juiste nieuwe ‘oude hout’ te vinden.” Indrukwekkend zijn de twee ingebouwde vides. Door de keuze voor grote glaspuien staan de vides in direct contact met de ruimte op de begane grond. Tegelijkertijd bieden de vides het comfort van een aparte woon- of thuiswerkplek. 

Buiten attendeert Rob op de pannen van het dak. Ook hier is gekeken naar zoveel mogelijk hergebruik van bestaande materialen. De bestaande pannen werden van het dak gehaald en vervolgens gesorteerd. Wat nog bruikbaar was, is teruggeplaatst aan de zichtzijde van de langgevelboerderij, waarbij het jaartal (1857) als patroon is behouden. De ‘nieuwe’ pannen, in oude stijl, zijn gebruikt voor het bedekken van het dak aan de achterzijde. 

Nieuw aangebracht in het dak zijn drie dakkapellen (in samenwerking met JVK Daken) waarbij op basis van de architectonische documentatie is gekozen voor dezelfde stijl als de bestaande dakkapellen in het oorspronkelijke woonhuis. “Let zeker even op de plintdetails en op hoe de nieuwe raamkozijnen – met elk een andere maatvoering - zijn ingemetseld” zegt Rob. 

“De uitdaging in een project als dit is om de maatvoering waarin alles scheef is, toch gelijkmatig uit te lijnen. Alle lijnen kloppen! Het gave is dat de buitenzijde robuust is. Binnenin is alles strak en modern. Op alle mogelijke plekken is domotica verwerkt, met behulp van onze samenwerkingspartner TES Installatietechniek. Ook hebben we diverse duurzaamheidsmaatregelen toegepast, zoals het isoleren van de muren. Daarnaast is gekozen voor gebruik van een warmtepomp en het inbouwen van een ventivloer. Als we de woning gebruiksklaar hebben opgeleverd, voegen we weer een prachtig restauratieproject aan ons portfolio toe.” 

Fotografie en film met drone: Ron Huizer 
Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

Werkzaamheden

  • Coördinatie bouwwerkzaamheden
  • Bedenken van oplossingen voor alle voorkomende vraagstukken in de herbouw
  • Strippen bestaande langgevelschuur
  • Extra fundering onder de buitengevel aangebracht
  • Overleg met bouwbegeleider van de opdrachtgever
  • Beoordelen van bestaande materialen op hergebruik
  • Binnen- en buitenkozijnen maken in onze eigen werkplaats

Geleverde diensten

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Kozijnen & timmerwerk

Ambachtelijk timmerwerk op maat
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.