Samen met de klant verduurzamen van hun Brabantse boerderij

Terheijden

Van eerste advies tot jarenlange samenwerking

Het eerste contact met Lambert en Karin uit Terheijden dateert van jaren terug. Zij klopten (in 2018) bij ons aan voor advies over optrekkend vocht aan de achterzijde van hun boerderij. Ons eerste advies groeide uit naar een enorm leuke jarenlange samenwerking waarin we stap voor stap de restauratie van hun oude Brabantse boerderij hebben uitgevoerd, rekening houdend met het plan dat architect John van Lierop voor hen had gemaakt.

Samen creëren in fase 1

Karin en Lambert bleven tijdens de verschillende fases van de restauratie en verbouwing in hun huis wonen. In overleg met hen startten we met de verbouwing van de achterzijde van de boerderij.

Rob begeleidde als uitvoerder/verantwoordelijk vakman het gehele project.

Rob: “In deze fase bouwden we de koeienstal (waar de gierput nog onder lag) om naar een woonkamer met een ingebouwde vide. Tot deze restauratie vloog de wind dwars door de ruimte heen. Lambert en Karin vonden het belangrijk om hun huis zo goed mogelijk te verduurzamen. We hebben in dit deel van het huis een volledig isolatiepakket aangebracht; een geïsoleerde doos heet dat, met behoud van authentieke details aan de buitenkant, zoals het zicht op de getoogde ramen. Voor alles wat we tijdens het proces tegenkwamen, bedachten we samen aan de keukentafel een oplossing. Vaak met een lekker soepje erbij. Er zit veel denkwerk in dit huis. Als je zó samen kunt creëren, dan voelt dat voor mij thuiskomen. Lambert hielp zelf regelmatig mee, net als één van hun jongens. Die was altijd bezig en stond op een bepaald moment zelfs te stuken. Alles ging in samenspraak; harstikke leuk!”

 

 

Plan van aanpak per kozijn

In de tweede fase werd onder andere het voorhuis boven aangepakt met de realisatie van meerdere slaapkamers en een extra badkamer. In de derde fase herstelde Bouwbedrijf Balemans op de begane grond de kozijnen in de voorgevel. Deze werden voorzien van dikkere ramen voor de isolerende beglazing. Rob zegt daarover: “Behouden gaat bij ons altijd voor vernieuwen.”

Rob betrok Marino bij dat deel van de restauratie.

Marino: “Per kozijn besprak ik met Lambert en met Rob hoe we het zouden aanpakken. Dat was in dit geval het handigste omdat we bij een deel van de kozijnen rekening moesten houden met de regelgeving vanuit gemeentelijke monumentenzorg. Vanwege de monumentale waarde hebben we eerst goed gekeken wat we nog konden behouden. Zodoende was alleen het vervangen van de onderdorpels nodig en van enkele stukken stijl. De kozijnen in het achterhuis zijn wel compleet vervangen. Bij andere kozijnen was dat niet nodig. De grootste uitdaging was dat de sparingen niet meer in de haak waren (door verzakking). Onze opgave was om de kozijnen zo te plaatsen dat ze recht ogen. Dat is goed gelukt!”

Fotografie: Ron Huizer

Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

“Met Balemans kom je er wel, er is altijd een oplossing”

Toen Karin en Lambert hun Brabantse boerderij aan de Raadhuisstraat in Terheijden kochten, waren ze realistisch. Ze zagen direct in dat het veel werk zou zijn om de restauratie goed uit te voeren en de monumentale boerderij ook meteen te verduurzamen.

Bekijk deze referentie

Werkzaamheden

 • Vervangen dak boerderij
 • Isoleren van de vloer
 • Aanleggen vloerverwarming
 • Vernieuwen elektrawerk
 • Vervangen leidingwerk
 • Leggen fundering van (nieuwe) schuur
 • Opnieuw zetten van de voordeur en creatief meedenken over voorkomen van tocht onder de deur (door plaatsen van natuurstenen strip)
 • Vervangen van verdiepingsvloer
 • Plaatsen isolatiepakket (‘geïsoleerde doos’) aan de binnenzijde met behoud van authentieke buitenzijde
 • Restaureren en/of vernieuwen van alle kozijnen
 • Plaatsen van dikkere beglazing voor isolerende werking
Voor
Na
Voor
Na

Restauratie werk zowel aan muren als aan kozijnen

Metselwerk vervangen

Voor
Na
Voor
Na

Met behoud van oude elementen

Geleverde diensten

Verbouwing & renovatie

Prettig verbouwen en renoveren
Dat wil ik

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Kozijnen & timmerwerk

Ambachtelijk timmerwerk op maat
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.