Bouwkundig herstel brandschade historische woonboerderij

Dorst

Uit de brand

De familie Haffmans zal nieuwjaarsdag 2015 niet snel vergeten. Door een vuurpijl ontstond er brand onder de rieten kap van hun historische woonboerderij (1704) in Dorst. Gelukkig waren er geen gewonden, maar de materiele schade was groot: het dak en de bovenverdieping waren verloren en de begane grond had flinke waterschade.

Balemans werd ingeschakeld

Direct na het eerste telefoontje gingen wij aan de slag. We stutten de topgevel ­ – de gordingen waren doorgebrand – en maakten de woning waterdicht. Ook haalden we het pand leeg en sloopten we de verbrande delen. Samen met de bewoners voerden we de onderhandelingen met de verzekering. Die ging akkoord met de plannen om de boerderij weer in oude staat te herstellen. In samenwerking met de restauratie-architect en met fantastische medewerking van de gemeente Oosterhout waren ook snel alle vergunningen binnen.

Meer weten over restaureren

Wederopbouw

We herstelden de woonboerderij in samenspraak met de bewoners. Die hadden hun huis namelijk 17 jaar lang, stukje voor stukje, zelf gerestaureerd. Zij wisten dus precies hoe het eerder was én wat ze nu wilden. We gebruikten zoveel mogelijk oude elementen die bewaard waren gebleven: een aantal grenen paneeldeuren, de originele balken en vloerdelen. De brand had vooral boven gewoekerd. De eerste verdieping en de kap moesten helemaal nieuw worden opgebouwd. We maakten een nieuwe kapconstructie met wederom een rietbedekte kap. Volledig brandveilig volgens de laatste normen. We brachten slaapkamers en twee nieuwe badkamers aan. Op de begane grond maakten we alles schoon en herstelden we het stuc-en schilderwerk.

Precies een half jaar na de brand leverden we de woning op en konden de bewoners er weer intrekken.

We maakten foto’s van de herstelwerkzaamheden. Nieuwsgierig? Volg hier de wederopbouw.

In de pers

De afgebrande boerderij tijdens nieuwsjaarsnacht was groot nieuws. Zie bijgevoegd pdf bestand met meerdere krantenartikelen over de brandschade, vergunningen en wederopbouw. Ook Omroep Brabant schreef een artikel over de brand. Zie ook het filmpje en de foto's (heftige beelden).

Meer weten over subsidies en monumenten

"We zijn méér dan tevreden"

Bekijk deze referentie
De boerderij na de brand
De boerderij straalt weer

Voor en na foto's van de boerderij

De kwaliteit van de foto van de afgebrande boerderij is niet ideaal maar duidelijk is het afgebrande dak te zien! 

Geleverde diensten

Verbouwing & renovatie

Prettig verbouwen en renoveren
Dat wil ik

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Kozijnen & timmerwerk

Ambachtelijk timmerwerk op maat
Dat wil ik

Op zoek naar advies

Bouwbedrijf Balemans denkt graag mee
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.