Bouwkundig herstel brandschade historische woonboerderij

Geleverde diensten

Uit de brand

De familie Haffmans zal nieuwjaarsdag 2015 niet snel vergeten. Door een vuurpijl ontstond er brand onder de rieten kap van hun historische woonboerderij (1704) in Dorst. Gelukkig waren er geen gewonden, maar de materiele schade was groot: het dak en de bovenverdieping waren verloren en de begane grond had flinke waterschade.

Balemans werd ingeschakeld

Direct na het eerste telefoontje gingen wij aan de slag. We stutten de topgevel ­ – de gordingen waren doorgebrand – en maakten de woning waterdicht. Ook haalden we het pand leeg en sloopten we de verbrande delen. Samen met de bewoners voerden we de onderhandelingen met de verzekering. Die ging akkoord met de plannen om de boerderij weer in oude staat te herstellen. In samenwerking met de restauratie-architect en met fantastische medewerking van de gemeente Oosterhout waren ook snel alle vergunningen binnen.

Wederopbouw

We herstelden de woonboerderij in samenspraak met de bewoners. Die hadden hun huis namelijk 17 jaar lang, stukje voor stukje, zelf gerestaureerd. Zij wisten dus precies hoe het eerder was én wat ze nu wilden. We gebruikten zoveel mogelijk oude elementen die bewaard waren gebleven: een aantal grenen paneeldeuren, de originele balken en vloerdelen. De brand had vooral boven gewoekerd. De eerste verdieping en de kap moesten helemaal nieuw worden opgebouwd. We maakten een nieuwe kapconstructie met wederom een rietbedekte kap. Volledig brandveilig volgens de laatste normen. We brachten slaapkamers en twee nieuwe badkamers aan. Op de begane grond maakten we alles schoon en herstelden we het stuc-en schilderwerk.

Precies een half jaar na de brand leverden we de woning op en konden de bewoners er weer intrekken.

We maakten foto’s van de herstelwerkzaamheden. Nieuwsgierig? Volg hier de wederopbouw.

Contactgegevens

Bouwbedrijf Balemans
Hoenderparkweg 14
4838 BK Breda

T 076-5212901
E info@balemans.nl

Kantoortijden: 07.00 - 16.30 uur

Contact opnemen