Restaureren en reconstructie luifel monumentale woning

Breda

Of we de schade aan de achtergevel van deze monumentale woning konden herstellen? Zeker! We stelden wel voor om eerst bouwhistorisch onderzoek te doen en schakelden in overleg met de opdrachtgever daarvoor architect Maarten Raaijmakers in.

Verder bouwhistorisch onderzoek

Van nagenoeg elke woning is bij het gemeentearchief een bouwdossier beschikbaar. Dit is door de pandeigenaar makkelijk op te vragen bij de digitale balie van het stadsarchief van een gemeente. Wij noemen dit vooronderzoek altijd het ‘huiswerk’ van onze opdrachtgever. Als die detailgegevens bekend zijn, kunnen wij een gespecificeerde offerte uitbrengen. Op de bouw- en archieftekeningen van deze woning uit 1937 konden we helaas niet tot in detail zien hoe de achterpui er oorspronkelijk uit had gezien. Daarom schakelden we in overleg met de opdrachtgever Bert Voute, architect Maarten Raaijmakers architect bna in voor verder bouwhistorisch onderzoek. Met Maarten werken we al vanaf 1989 samen.

'De woning heeft er een nieuwe dimensie bij gekregen'

Maarten Raaijmakers, architect BNA

Maarten Raaijmakers werkt al decennia als zelfstandig architect, gespecialiseerd in restauraties en particuliere woningverbeteringen. Bouwbedrijf Balemans schakelt hem in bij kleinschalige projecten met een zekere mate van complexiteit, zoals bij de vraag van Bert Voute.

Maarten Raaijmakers: “Onze samenwerking dateert uit de tijd van Jaco’s vader, Piet Balemans. Typerend voor zowel de werkwijze van Balemans als die van mezelf is dat we denken vanuit het belang van de opdrachtgever. Er is veel wederzijds respect; ik snap de keuzes die Jaco maakt als aannemer en hij begrijpt die van mij als architect. 

In mijn werk gebruik ik graag de uitspraak van Pablo Picasso: ik zoek niet, ik vind. Als opdrachtgevers het de moeite vinden om die goede oplossing te vinden, dan zet ik mijn archiefkennis graag in. De centrale vraag in dit project was: hoe zou die oorspronkelijke luifel eruit gezien kunnen hebben? En hoe kunnen we dat met eigentijdse middelen zo reconstrueren dat het aannemelijk is dat het daadwerkelijk zo was? Met de stalen constructie heeft de woning er een nieuwe dimensie bij gekregen. Het afdak had oorspronkelijk namelijk geen verblijfsfunctie, maar was een ‘droogloop’ van de garage naar het woonhuis. Nu is het verblijfsplek waar je heerlijk beschut kunt zitten. Het mooiste compliment voor mij om te krijgen, is dan: ‘niemand ziet dat het nieuw is.’

‘Zo’n lichtstraat weegt wel een paar honderd kilo’

Rob was voor de opdrachtgever het aanspreekpunt op de bouw. 

Rob: ‘Dit project is maatwerk. We hebben de stalen constructie eerst nauwkeurig ingemeten. Firma De Meijer produceerde in opdracht van ons de gepoedercoate constructie in mooi antraciet. Om de constructie er in één keer in te plaatsen, regelden we een kraan om de stalen luifel en over het dak te tillen. Dat gaat niet zomaar even achterom! Vergis je niet, ook zo’n lichtstraat weegt wel een paar honderd kilo. Daarna volgde de afwerking, zoals het aanbrengen van een plafond aan de onderzijde van de luifel en als laatste het schilder- en terraswerk. De klant is tevreden en dat maakt het ook voor mij een mooi project.’

Fotografie: Ron Huizer
Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

Het moment om het ‘litteken’ in de monumentale achtergevel aan te pakken

De tijd was rijp om de achtergevel van mijn huis (1937) te herstellen. Uiteraard rekening houdend met de eisen van de afdeling monumenten van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Breda, want het is een gemeentelijk monument. De herstelwerkzaamheden door Balemans waren voor mij de start om er weer echt iets moois van te maken.

Bekijk deze referentie

Werkzaamheden

 • Samenwerking met architect voor bouwhistorisch onderzoek en detailtekening
 • Vergunningentraject bij gemeente Breda
 • Stalen constructie inmeten, laten maken en plaatsen
 • Lichtstraat inmeten, laten maken en plaatsen
 • Fundering aanbrengen
 • Plafond aanbrengen in veranda
 • Aanbrengen van lood in dakgoten
 • Schilderwerk
 • Straatwerk terras
 • Plaatsen verlichting in verandaplafond
 • Zinken goten inkorten en/of vernieuwen
Tijdens de restauratie
Na restauratie
Voor restauratie
Met nieuwe luifel en lichtstraat

Even voor en na vergelijken!

Hiernaast is goed het verschil te zien tussen de situatie voor en na restauratie.

De zinken goten mooi hersteld en (deels) vernieuwd (op de voor foto zie je al wel de nieuwe luifel). Het dak is vernieuwd. De goot heeft Balemans deels moeten afbreken om de luifel te kunnen plaatsen. Op de andere na foto is de luifel met lichtstraat goed zichtbaar. Genieten!

Geleverde diensten

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Kozijnen & timmerwerk

Ambachtelijk timmerwerk op maat
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.