Restauratie monumentaal pand ‘Mon Plaisir’

Ulvenhout

Het torentje van Mon Plaisir straalt weer

Bouwbedrijf Balemans heeft met de voltooiing van de restauratie van dit mooie monumentale pand een schitterend resultaat geleverd. Schitterend omdat het pand weer in ere is hersteld. Het torentje is immers weer onderdeel van het pand. De architect denkt dat het torentje na een blikseminslag is verwijderd. Het dak lag vol met bliksemafleiders, vandaar. Aan de hand van een oude ansichtkaart, waarop het torentje zichtbaar was, zijn de maten voor het nieuwe torentje (ofwel dakruiter) bepaald. Ook waren onder het dak meerdere sparingen in de balken zichtbaar en deze zijn ook gebruikt voor maatvoering. Op basis van de huidige details van de bestaande woning is het torentje nagemaakt door de werkplaats van Balemans. Door de kolommen heen van het torentje is een nieuwe bliksemafleider toegevoegd.

Traliewerk hersteld

Het stalen traliewerk aan de achterzijde van het pand was door roesten uitgezet. Dit werd zichtbaar in het metselwerk om het traliewerk heen: er ontstonden scheuren in het metselwerk. Het traliewerk is gerestaureerd. De scheuren zijn vervolgens hersteld en opnieuw gestucadoord.

Vroeger lag er een zinken dak op het pand

Door de jaren heen, was dit zinken dak verwijderd en kwam er bitumen voor in de plaats. De oude dakbedekking is verwijderd en hiervoor in de plaats is weer een zinken dak gelegd. Inclusief twee nieuwe dakramen.

Werkzaamheden

  • Naar aanleiding van het ontwerp van de architect is torentje in de werkplaats van Balemans geprefabriceerd en teruggeplaatst op het pand
  • Traliewerk achterzijde hersteld inclusief metsel- en stucwerk
  • Dak, dat bedekt was met bitumen (= het residu van het distillatieproces van aardolie. Het is een waterdicht en plastisch product met een groot hechtend vermogen en wordt daarom gebruikt om daken waterdicht te maken), opnieuw met zink bedekt. Inclusief het
Oude foto Mon Plaisir
Oude tekening Mon Plaisir
Tekening architect nieuwe torentje

Archiefbeelden

Mon Plaisir zonder torentje
Mon Plaisir weer compleet

Een wereld van verschil

Geleverde diensten

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Kozijnen & timmerwerk

Ambachtelijk timmerwerk op maat
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.