Grondige aanpak restauratie rijksmonumentaal herenhuis

Breda

Restauratie rijksmonument, Baronielaan, Breda

Combinatie restauratie en vernieuwing

Veel opdrachtgevers kiezen voor Bouwbedrijf Balemans vanwege de totale ontzorging in het bouwproces. Maar dat hoeft natuurlijk niet! Zo deed Ton Peters een groot deel van het projectmanagement van de restauratie en verbouwing van het rijksmonumentale herenhuis zelf. Uiteraard na goedkeuring van de welstandscommissie van de gemeente Breda voor het bijbehorende plan.

Marc, werkvoorbereider bij Balemans: “Ook bij dit project hebben we gewerkt volgens de filosofie: herstellen en restaureren waar mogelijk, aanpassen, verbeteren en vernieuwen waar noodzakelijk. Aan de voorzijde van dit monumentale herenhuis ging het voornamelijk om restauratie en aan de achterzijde om vernieuwing, met in achtneming van hoe het was. De zinken goten zijn daar een voorbeeld van; nieuw, maar volledig in de stijl van toen.”

Respect voor de oorsprong van het huis

Marino was als werkplaatsverantwoordelijke bij Balemans vooral betrokken bij het in ere herstellen van de vestibule en ensuitewand.

Marino: “Het is altijd mooi als mensen respect hebben voor de oorsprong van het huis. Bij Ton is dat zeker het geval. Hij wil het huis terugbrengen in de oorspronkelijke staat. Dat proces pakt hij grondig aan, precies zoals het hoort. In dat proces doet hij veel zelf en heeft hij bovendien respect voor wat wij doen. Eén van de dingen die bij het oorspronkelijke ontwerp hoorde, was de vestibule. Die was echter compleet weg. Wij hebben weer een vestibule in de oorspronkelijke stijl terug in het huis gebracht. Daarbij gebruikten we het glas dat elders in de woonkamer in deuren zat, waarin het oorspronkelijk niet hoorde. Om de exacte maatvoering te achterhalen, konden we gebruikmaken van het dossier dat architect Maarten Raaijmakers maakte. Bovendien konden we – door tussenkomst van Ton – regelmatig bij de buren kijken. Zo was het mogelijk om de uitstraling en maatvoering van de vestibule en ensuitewand precies na te maken.”

Fotografie: Ron Huizer

Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

“De kracht van Balemans is het geweldige team”

Wie een rijksmonument koopt, dat onderhoud nodig heeft, moet eerst langs de welstandscommissie met een gedetailleerd verbouwingsplan. Ton Peters heeft daar ervaring mee. Samen met zijn vrouw Loretta kocht hij namelijk een rijksmonumentaal herenhuis uit 1896, aan de Baronielaan 27 in Breda.

“Hoe je het wil, is hoe het was” vertelt Ton, die zelf een groot deel van het projectmanagement van de volledige restauratie naar zich toe trok. “Balemans gaf mij daar de ruimte voor. Het was een soepel samenwerkingsproces.”

Bekijk deze referentie

Werkzaamheden

 • Repareren houten kozijnen en houtwerk voorzijde
 • Vervangen houten kozijnen achterzijde (dubbele schuifdeuren en enkele schuifdeur met enkelglas vervangen door kozijnen en deur met dubbelglas)
 • Advies over te gebruiken hout
 • Herstellen schuifruimen aan de voorgevel met daarin isolerende monumentenruiten
 • Isoleren woning
 • Begane grond waterpas maken
 • Vloerverwarming aanleggen
 • Vestibule in ere herstellen met deuren op maat (gemaakt in de werkplaats)
 • Ensuitewand herstellen (gemaakt in de werkplaats)
 • Herstellen tweede haard
 • Plaatsen dubbelglas
 • Vernieuwen zinken goot aan de voorzijde in de oorspronkelijke stijl

Geleverde diensten

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Kozijnen & timmerwerk

Ambachtelijk timmerwerk op maat
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.