Verduurzamen vrijstaande woning uit 1927

Tilburg

Restauratie dak met bestaande dakpannen en herstellen kozijn vrijstaande woning in Tilburg (Armhoefse Akkers).

Verduurzamen van oude woningen is een grote uitdaging. Wel één die we graag aangaan, zeker als de opdrachtgever zich er zo in verdiept als Hans Harbers en zijn echtgenoot uit Tilburg. Via hun architect Peter Hoogmoed van PANplus Architectuur, kwamen ze bij ons terecht.

Dakisolatie

Om het dak te isoleren, hebben we renovatiedekplaten aangebracht tussen het dakbeschot en de dakpannen. De opdrachtgever gaf aan graag zoveel mogelijk de bestaande dakpannen te willen hergebruiken. Een goed idee, dat we waar mogelijk vaker toepassen. Ruim 75% van de pannen konden we na het ontdoen van de groene alg hergebruiken. Voor de overige 25% gingen we op zoek naar vergelijkbare exemplaren. We hebben inmiddels de juiste dakpannen kunnen vinden!

Wat de isolatie complex maakte, zijn de vele detailleringen. In overleg met de opdrachtgever hebben we binnen de mogelijkheden, in samenwerking met JVK Daken, maximaal geïsoleerd. Zo hebben we voor de zijschotten van de dakkapellen Bluedec® gebruikt, dunner isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Met deze dakisolatie en een op maat gemaakt nieuw houten kozijn hebben we kunnen bijdragen aan een duurzamere woning, die in combinatie met de aanpassingen in de loggia weer steeds meer lijkt op de originele staat uit de jaren ’30.

'Als je goed samenwerkt, maak je het werk fluitend'

Rob was voor de opdrachtgever het aanspreekpunt op de bouw. Door een goede samenwerking binnen één team, verliep het project volgens Rob heel efficiënt. 

Rob: ‘Onze belangrijkste taak was het isoleren van het dak door het aanbrengen van isolatieplaten, die op maat moesten worden gezaagd. De schroeven waarmee we de platen aanbrachten op het dakbeschot bleven deels zichtbaar. Dat betekende extra goed nadenken over welke schroeven je op welke plek gebruikt. We konden het met JVK Daken zo organiseren dat niet alle bestaande pannen van het dak hoefden. Zo efficiënt werken, lukt alleen als je continu bereid bent om elkaar te helpen en ieder zijn taak goed uitvoert. Als je goed samenwerkt, maak je het werk fluitend en loopt het als een trein. Daarom is een goede ploeg op de bouw, met wie je steeds afstemt, heel belangrijk.’    

Fotografie: Ron Huizer
Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

Ons huis verduurzamen én terugbrengen in originele staat

Een jaar lang oriënteerden we ons op de mogelijkheden om ons huis uit 1927 te verduurzamen. De kennis en ervaring die we daarbij opdeden, willen we graag delen.  

Bekijk deze referentie

Werkzaamheden

  • Dakpannen schoonmaken en hergebruiken
  • Vergelijkbare tweedehands dakpannen inkopen
  • Isoleren dak met dakrenovatieplaten (op maat gezaagd)
  • Isoleren zijschotten dakkappellen met Bluedec® isolatiemateriaal
  • Inmeten bestaande kozijnmaten
  • Namaken houten kozijn in eigen werkplaats
  • Dichten van kieren en naden
Voor
na
Tijdens
na

Het dak en het kozijn: voor & na

Geleverde diensten

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Kozijnen & timmerwerk

Ambachtelijk timmerwerk op maat
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.