Bouw en bouwbegeleiding restaurant Gaudim in Breda

Breda

Een bestaand restaurant ombouwen naar een modern restaurant. Dat was de uitdaging die horecaondernemer Paul van Wanrooij bij ons neerlegde.

"Er is altijd een oplossing"

Wij hadden al eerder ervaring opgedaan met de verbouwing van diverse restaurants in Breda. Tegelijkertijd is ieder project weer anders. Zo moesten we bij deze verbouwing goed rekening houden met de constructie die oorspronkelijk uit 1890 is. Als basis voor alle bouwkundige aanpassingen en de installatiewerken maakten we een schetsplan. Voor onze opdrachtgever voerden we de regie en onderhielden contact met onderaannemers als Installatiebedrijf Rijsbergen, Jacobs Elektro Groep en Gaffi Parket Vormgevers, stuk voor stuk echt regionale bedrijven. 

Onze vakman Ad was de sturende man op de bouwplaats. Hij werkte in dit project onder andere samen met François voor het metselwerk. François: ‘Wat het meest is bijgebleven toen ik hier aan het werk was, was de reactie van veel voorbijgangers. Regelmatig zeiden ze hardop in het voorbijgaan: “hé, het ‘pannenkoekenhuis’ is weg”. Daar is iets moois voor in de plaats gekomen. Regelmatig kwam de vader van onze opdrachtgever Paul van Wanrooij kijken om te zien hoe de bouw vorderde of om ons te trakteren op een visje. Met Paul zelf hadden we wekelijks overleg.” 

Ad: “De samenwerking in dit project met de opdrachtgever was top. Iedereen communiceerde recht voor zijn raap. Daar houd ik van en dat is ook nodig in een project als dit, want gaandeweg het proces kom je onverwachte zaken tegen die moeten worden opgelost. Zo wilden wij een stalen constructie aanbrengen op de bestaande fundering, maar die bleek er niet meer te zijn. Het is constant improviseren en er steeds de juiste mensen bij halen om het ter plekke op te lossen in de bestaande bouw. Na alle aanpassingen voldoet het pand aan alle hedendaagse constructieve eisen en is het bovendien brandwerend. Het leukste moment was drie weken voor de geplande opening. De zaak stond nog vol met bouwmateriaal. Ik vroeg me serieus af of we de deadline gingen redden. Maar als alle lijntjes dan toch weer op het juiste moment samenvallen, dan is dat genieten. En zo kon Gaudim op de geplande datum open.”

François: “Er is altijd een oplossing. Bij Balemans krijg je als medewerker de ruimte om het met elkaar op te lossen. Je past je onderling steeds aan elkaars werkzaamheden aan. Gaudim was een project waar alles in zat; van sloop en metselwerk tot stutten en het plaatsen van een stalen constructie. Het moment dat het inzicht in het eindresultaat ontstaat, vind ik het meest genieten.”

Niet voor niets is de vertaling van Gaudim in het Nederlands Geniet! Om die reden hebben we de kerstkaart van 2018/2019 laten inspireren door Gaudim. Met mooie foto’s om van te watertanden en verhalen van onze vakmensen en Paul van Wanrooij (eigenaar Gaudim) om van te genieten. Benieuwd? Neem dan hier eens een kijkje. 

Fotografie: Carla van den Bergh 
Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

Relevante links:

Het prachtige metselwerk is mede dankzij onze metselaars tot stand gekomen. Kijk hier eens gerust naar een filmpje van Francois over metselen. 

"De projectplanning van de verbouwing is super strak verlopen"

Bekijk deze referentie

Werkzaamheden

  • Maken bouwkundig schetsplan
  • Maken installatiekundig schetsplan
  • Projectplanning verbouwing
  • Bouwbegeleiding gas, water, elektra
  • Brandwerend maken van het pand, met brandwerende plafonds
  • Constructief metselwerk
  • Realiseren doorbraak tussen twee panden
  • Realiseren dragende stalen constructie
  • Stutten
  • Voeren regie onderaannemers (tegelwerk, installatiewerken, stalen pui)
Voor: nog geen trap naar boven te zien
Na: de trap naar de toiletten
Voor: het egaliseren van de (beton)vloer
Na: de vloer afgewerkt

Voor & na foto's

Voor: de ruimte zonder keuken
Na: de ruimte met een keuken

En nog een serie voor & na foto's

Geleverde diensten

Verbouwing & renovatie

Prettig verbouwen en renoveren
Dat wil ik

Op zoek naar advies

Bouwbedrijf Balemans denkt graag mee
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.