Groot onderhoud aan de Hervormde kerk

Sprang

Prachtige blikvanger

De Hervormde kerk in Sprang stamt uit 1475 en heeft een rijke historie. Zo fungeerde de toren in de tijd van Napoleon als seintoren (telegraaf van Chappe) en leed de kerk grote schade in de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het nog steeds een prachtige blikvanger in het dorp en omgeving. 

De Hervormde Gemeente Sprang is eigenaar van het kerkgedeelte. Uit het inspectierapport van de Monumentenwacht bleek groot onderhoud aan de buitenkant van de kerk nodig was, met name aan het dak, de muren en de kozijnen. De onderhoudscommissie van de kerk koos na een grondige selectieprocedure voor Bouwbedrijf Balemans. 

In het najaar van 2017 startten we met alle werkzaamheden. Op verzoek van de kerk schakelden we bij het werk ook plaatselijke onderaannemers in. De meeste werkzaamheden verliepen zoals vooraf gepland. Bijzonder was de vondst van oude botresten. Door optrekkend grondwater in de brede kerkmuren was er in de kerk een vochtprobleem ontstaan. Drainage rondom de kerkmuren moest dat oplossen. Bij graafwerkzaamheden stuitten we op oude botresten. Niet zo gek, want de kerktuin was vroeger ook begraafplaats. Na het zeven van de grond zijn alle oude botresten opnieuw begraven. Een plaquette in de kerk herdenkt deze overledenen. In dit artikel uit het Brabants Dagblad kun je hier meer over lezen. 

Meer weten over het restaureren van kerken

Werkzaamheden

  • Vernieuwen van het leien dak
  • Vernieuwen van de koperen goten
  • Schoonmaken van de gevels
  • Herstellen van de voegen
  • Herstellen van metselwerk
  • Schilderwerk buiten en kozijnonderhoud
  • Bliksembeveiliging
Het dak tijdens onderhoud
Het dak na onderhoud

Vernieuwen van het leien dak

Geleverde diensten

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.