Restaureren en gedeeltelijk vernieuwen luiken monumentaal pand Oosterhout

Oosterhout

Gert-Jan Jansen, meester-schilder en eigenaar van Huis in Stijl Schilderwerken, kreeg de opdracht voor het schilderen van de luiken van een monumentaal herenhuis in Oosterhout. Helaas bleken de luiken in zo’n slechte staat, dat er eerst restauratiewerkzaamheden nodig waren. Daarvoor benaderde hij Bouwbedrijf Balemans.

In een plezierige samenwerking met Huis in Stijl Schilderwerken hebben we acht van de tien luiken met een afmeting van 2.50 meter hoog bij 60 centimeter breed gerestaureerd. Twee luiken waren er zo slecht aan toe dat we die, in overleg met Huis in Stijl Schilderwerken, hebben nagemaakt in onze eigen werkplaats. Volledig nieuw, maar niet van oud te onderscheiden!

Vertrouwen in professionaliteit Balemans

Doel van het onderhoud was ervoor zorgen dat de luiken weer jaren kunnen meegaan. Gert-Jan Jansen van Huis in Stijl Schilderwerken koos namens zijn opdrachtgever voor Bouwbedrijf Balemans om de restauratiewerkzaamheden uit te voeren. 

Gert-Jan: “De luiken waren in erbarmelijke staat qua onderhoud. Er was zo’n twintig jaar niets aan gedaan. Jaco Balemans gaf mij het vertrouwen dat, met hun expertise, acht van de tien luiken nog goed te restaureren zouden zijn. De professionaliteit van Balemans, met een helder plan van aanpak, gaf de doorslag om voor hen te kiezen. De twee luiken die in een té slechte staat waren, konden zij volledig vernieuwen, maar wel met de uitstraling van weleer. Die nabootsing is ontzettend goed gelukt. De twee nieuwe luiken zijn niet van de oude te onderscheiden! De notaris die in het monumentale pand aan de Markt 21 is gevestigd, krijgt mooie reacties nu alle luiken, geschilderd en wel, weer op hun plaats hangen. De bedrijfslocatie is weer het visitekaartje van zijn bedrijf.”

Luiken gaan weer jaren mee

Vakman Ad restaureerde in de werkplaats acht van de tien luiken en maakte twee nieuwe blinden. 

Ad: “We bekijken altijd eerst wat we nog goed kunnen herstellen. Twee luiken waren er constructief zo slecht aan toe dat restauratie niet de gewenste stabiliteit zou opleveren. In overleg met onze opdrachtgever hebben we die twee luiken nagebootst. Omdat de bestaande luiken toch in de werkplaats waren, was het voor mij relatief eenvoudig om ze precies na te maken. Mede door te kiezen voor een passende houtsoort, namelijk Oregon Pine. 

Bij de luiken die we nog konden restaureren, hebben we aan de bovenkant loden afdekstroken bevestigd. Zo is inwateren via de houtnerf niet meer mogelijk, wat bijdraagt aan behoud van het luik. De houten delen die in slechte staat waren, hebben we vervangen. Het is fijn om bij Balemans de vrijheid te krijgen dat naar eigen inzicht te mogen doen. De hengen konden we hergebruiken, maar de ijzeren bevestigingen heb ik vervangen door roestvrijstalen. Ook dat draagt eraan bij dat de luiken weer jaren meegaan. Tenminste, bij tijdig uitgevoerd schilderwerk. Na het afronden van de werkzaamheden in de werkplaats, heb ik de luiken weer terug gehangen aan de gevel. Daarna kon Huis in Stijl Schilderwerken het project afronden en de luiken aflakken. Het eindresultaat stemt tevreden, met een uitstraling die past bij een monumentaal pand als dit, midden op de Markt in Oosterhout.”

Fotografie: Ron Huizer 
Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

Meer weten over onze (machinale) werkplaats?

Bekijk dan eens dit filmpje waarin Marino en Ad, onze vakmannen van de werkplaats, de hoofdrol spelen. 

Kozijnen en timmerwerk op maat

Werkzaamheden

  • Beoordelen van de constructieve staat van de luiken
  • Slechte delen van de luiken vervangen
  • Kiezen van bijpassende houtsoort voor het maken van twee nieuwe luiken
  • Namaken van luiken in oude stijl
  • Gepatineerde loden afdekstroken aanbrengen aan de bovenkant van de blinden
  • Vervangen van ijzeren bouten en spijkers in roestvrijstalen varianten
  • Terugplaatsen van de tien luiken aan het pand

Geleverde diensten

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Kozijnen & timmerwerk

Ambachtelijk timmerwerk op maat
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.