Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Brandwerendheid en rookwerendheid helaas nog lang niet vanzelfsprekend!

 16/06/2021

 Jaco

De schrik sloeg me om het hart de dag voor Hemelvaart: brand in een door ons verbouwde woning. Van de drie bewoners van de woning was er eentje thuis en die is gelukkig veilig uit de woning gekomen!

De brandweer was kort na de melding van de bewoner ter plaatse en heeft de brand snel geblust. De schade is groot. De hele begane grond van de kleine woning is verwoest. De deur van de entree met trapopgang naar de woonkamer met open keuken was stevig ingebrand. De ruiten aan voor- en achterzijde van de woonkamer en open keukenruimte zijn gesprongen en de straat op geblazen door de druk.

Wat heeft de bewoner gered?

De rookmelder in 1e instantie. Op de 1e verdieping was niets aan de hand anders dan dat de rookmelder tekeer ging. De bewoner is door de melder gealarmeerd en wist naar beneden en meteen naar buiten te gaan. Het was voor het eerst dat ik dankbaarheid hoorde in een gesprek over een rookmelder. In de veelal particuliere verbouwingen die wij doen gaat het vaak over die ontsierende dingen die pontificaal in het zicht hangen in de mooie entree, overloop en gangpartijen. Maar wat is die belangrijk voor de veiligheid van bewoners! De snelheid van detecteren van rook is 1 punt in voorkomen van erger.

Een 2e punt is voorkomen van voortplanten van de brand

De ravage op de begane grond in de woning is compleet. De 1e en 2e verdieping en entree van de woning hebben slechts een klein beetje rook- en roetschade. Wat bleek? Het plafond van de begane grond is steenwol isolatie tussen de constructieve balklaag en daar een dubbele gipsplaat onder. Het plafond is er inmiddels door het reconditioneringsbedrijf uitgehaald en wat zie je? Keurige balklaag waar weer gewoon een nieuw plafond onder gemaakt kan worden. Isoleren van interne constructies en gips (of gipsplaat of stucwerk) helpen voortplanting van rook tegen te gaan.

Dan een 3e punt

De deuren dicht. De deur van de woonkamer was gesloten. Die heeft ervoor gezorgd dat de brand daar bleef en slechts rook werd doorgelaten hetgeen de rookmelder in werking stelde. Om nu meteen deurdrangers op elke deur in huis te monteren is overdreven maar het helpt dus wel, gesloten deuren.

Wat steek ik hiervan op?

Sta stil bij verbouwen bij de gevolgen van een eventuele brand:H

  • Hoe kom je naar buiten bij brand en hoe kun je voortplanting voorkomen?
  • Dat en onophoudelijk blijven benadrukken dat die lelijke rookmelders echt wel hun functie hebben!

 

Jaco Balemans
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf balemans

We hebben het al eens eerder meegemaakt: brandschade herstellen bij een historische woonboerderij

Meer blogs laden

Blog

Renovatie van je toilet en badkamer

Lees deze blog
Blog

Licht in aanbouw. Waar moet je op letten?

Lees deze blog
Blog

Help, ik wil mijn huis verbouwen! Deel II: hoe weet ik dat ik een goede partner kies?

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.