Doorlooptijd van een (ver)bouwproject. Wat mag je -als klant- verwachten?

 26/07/2017

 Marc

Bij een (ver)bouwproject spelen vaak meerdere zaken die de doorlooptijd beïnvloeden. Er moeten op verschillende momenten een knoop worden doorgehakt. Bij de opdrachtgever. Bij de bouwpartner. En bij de onderaannemers. En op het moment dat een opdrachtgever naar een bouwpartner stapt, dan heeft de opdrachtgever al de meeste tijd besteed aan het maken van de plannen. Het dromen over het eindresultaat.

Maar dan!

Dan is het zaak om de verwachtingen van de opdrachtgever te toetsen. Want...

  • het kan even duren voordat de bouwpartner een offerte/begroting heeft opgesteld. Dit heeft natuurlijk te maken met het totaal aantal offertes/calculaties, die zijn aangevraagd. Maar ook moeten onderaannemers (soms) input geven. En dit kan wat meer tijd kosten. Maak hierover realistische afspraken met de bouwpartner.
  • de benodigde onderaannemers moeten ook kunnen aansluiten op de gemaakte plannen.
  • het kan voorkomen dat tijdens de (ver)bouw toevallig een vakantie zit (denk aan de bouwvak waar de meeste bouw gerelateerde bedrijven drie tot vier weken gesloten zijn). En dit kan voor een vertraging zorgen in de doorlooptijd van het (ver)bouwproject, die -als je het niet voldoende beseft- aan kan komen.
  • het aanvragen van een bouwvergunning, die nodig is voor de aanbouw bijvoorbeeld, kan wel 12 weken duren.
  • de werkvoorbereiding heeft ook nog e.e.a. te organiseren. Denk eens aan het beschikbaar hebben van werklieden. Er is meestal een paar weken nodig om de benodigde bouwvakkers, zoals timmerlieden en metselaars, in te zetten voor de nieuwe bouw. Tevens is er materieel (bijvoorbeeld een steiger, een kraan, een hoogwerker nodig) en materiaal (bijvoorbeeld het leveren van isolatiemateriaal kan een paar weken duren) te reserveren en bestellen. 


Kortom: er zijn veel zaken die de doorlooptijd van het (ver)bouwproject beïnvloeden dus er is een hoop te regelen

Het managen van verwachtingen verkort de doorlooptijd van een (ver)bouwproject
Voor de bouwpartner betekent dit in het proces VOORAF de verwachtingen managen van de opdrachtgever. Zijn de verwachtingen realistisch of kunnen ergens vertragende factoren een rol spelen (voorzien dan wel onvoorzien)? Van belang is dat de opdrachtgever en de bouwpartner met elkaar blijven communiceren over de budgetten, plannen, de verwachtingen wederzijds en de voortgang van het werk.

TIP: Kijk als opdrachtgever dus altijd naar de werkwijze van de bouwpartner.

Onze werkwijze hebben we bijvoorbeeld op de website gezet. Neem hier gerust een kijkje. Ons motto (Samen)werken aan bouwen hebben we niet voor niets. Het staat ook op onze bedrijfskleding. Het is altijd een proces van samen met de opdrachtgever de bouw voor elkaar krijgen. Hoe groot of klein het project ook is.

Wanneer schakel je dus een bouwpartner in?
Als de plannen van een opdrachtgever redelijk concreet zijn en je nog flexibel bent of kunt zijn in de opleverdatum. Maar ook daar geldt: bespreek het open en duidelijk met de bouwpartner. Maak je wensen kenbaar en communiceer met elkaar (luisteren, doorvragen en samenvatten). Daar hebben uiteindelijk alle partijen het meeste aan. En geniet u als opdrachtgever het snelste van uw nieuwe (verbouwde) woning!

Meer weten?
Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft.

Met groet,

Marc van Hees, 

Calculator Bouwbedrijf Balemans 

Zie ook onze blog over het kiezen van de juiste bouwpartner

Meer weten over verbouwing & renovatie

Samenwerken aan bouwen

Meer blogs laden

Blog

Monument verduurzamen

Lees deze blog
Blog

Make-over buitenterrein Bouwbedrijf Balemans

Lees deze blog
Blog

Bouwbedrijf Balemans, 50 jaar (ver)bouwen met liefde

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.