De gevaren van isolatie bij verduurzamen!

Hoezo gevaren? Het is toch juist goed om te isoleren en het energieverbruik terug te dringen? Jazeker, isoleren is goed mits goed uitgevoerd!

Nu werken wij uitsluitend in bestaande gebouwen, vooral woningen.

Die woningen zijn aan renovatie toe. Dat gaat dan bijvoorbeeld om een look and feel die past bij het hier en nu. Oudere panden zijn slechter geïsoleerd, of niet. Nu de energiekosten de laatste 15 jaar gestaag stegen, ruim meer dan de inflatie, en de afgelopen paar jaar extreme vormen aannam, is isoleren nodig om de maandlasten onder controle te houden. Het wonen in een oud pand moet nog wel betaald kunnen worden!

Dus isoleren!

De woningen die wij aanpakken worden bijna altijd aan de binnenzijde van isolatie voorzien. Waarom binnen? Omdat de buitenzijde daarvoor te mooi is! Bij monumenten mag het niet, isoleren aan de buitenzijde, maar ook niet-monumenten verliezen karakter wanneer je de buitenkant gaat isoleren.

Goed, wij isoleren dus vooral aan de binnenzijde

Het dak, de muren, de vloer. Wanneer je dat doet dan moet je het temperatuurverloop in de constructie in de gaten houden. Dit is even technisch maar het dauwpunt speelt daarbij een grote rol.

Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht, zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd. Zodra de lucht de dauwpunt temperatuur bereikt, is de lucht verzadigd met waterdamp. De relatieve vochtigheid bedraagt dan 100 procent.

Wat is het risico dan?

Het risico is, dat als in de constructie dat dauwpunt wordt bereikt, dat je dan waterdruppels krijgt: condens komt vrij uit de lucht die daalt in temperatuur in de wand- of plafondopbouw. Wanneer je dat in de constructie (de totale opbouw) krijgt dan kunnen houten onderdelen gaan rotten en/ of stalen onderdelen corroderen (roesten).

Het is dus zaak om dit te voorkomen!

Gevaar is dat hout, staal of anderszins vervangen moet worden na verloop van jaren. Delen van de constructie vervangen, betekent ook opnieuw afwerken en is kostenintensief! Je wilt deze “sluipmoordenaar” niet in je woning!

Hoe voorkom je condensatie in de constructie bij het isoleren van de woning van binnenuit?

Door het toepassen van de juiste folies aan de warme zijde van de constructie binnen. In plafonds, in voorzetwanden. Je past de folie zo dicht mogelijk toe tegen de afwerking aan de binnenzijde. Hiermee voorkom je dat de lucht vanuit het binnenklimaat de constructie in gaat en gelegenheid krijgt om te condenseren in de constructie. Deze wijze van werken is al “oud”: wij doen dat al ruim 20 jaar, vanaf het moment dat we gingen na-isoleren.

Met de moderne materialen, de Biobased materialen is dat anders

Wel grappig om Biobased modern te noemen, want eigenlijk is het terug naar vroeger. Toepassen van natuurlijke materialen die in de omgeving voorhanden zijn. Dus eigenlijk gaan we terug naar vroeger: hennep, stro, vlas. Deze materialen zijn veelal ademend en vochtregulerend. Dit betekent dat geen folies nodig zijn.

Dat brengt voordelen met zich mee:

  • De productie is nauwelijks belastend voor het milieu.
  • De capaciteit dat het materiaal vocht kan opnemen en weer afstaan zorgt ervoor dat we minder hoeven te ventileren. Dus warmte binnen houden die we binnen willen houden én in de zomer de koelte binnen houden die we binnen willen houden. Afwerking van de constructie met leem is dan te prefereren boven gips gezien de ook vochtregulerende werking van leem.
Lees meer over bio-based isoleren

Dus: let op bij isoleren.

Het is zaak de bestaande constructiekwaliteit te behouden door na te denken over de isolatie die je toevoegt. Elke wijze van isoleren vraagt een eigen benadering. Een gewaarschuwd mens telt voor 2!

 

Groet van Jaco Balemans

Meer blogs laden

Blog

Renoveren én verduurzamen woning of monument gaan hand in hand

Lees deze blog
Blog

Verduurzamen zit in de genen bij Bouwbedrijf Balemans

Lees deze blog
Blog

Bouwbedrijf Balemans, generalist als specialist

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.