Fundering onder ons spaarpotje, figuurlijk én letterlijk!
12/03/2024
Jaco
Dat is hoe veel eigenaren hun woning zien. Je huis de basis voor later, wanneer je stopt met werken en waarin een overwaarde zit om je oude dag mee te kunnen betalen. Wat nu als de fundering wegvalt? De waarde van je woning instort? Dan ziet de oude dag er ineens anders uit en moet je uit een ander vaatje gaan tappen!
Controle houden!
De kans op een waardedaling is klein gebleken in de voorbije decennia. Het gebeurde wel, en er zijn ook slachtoffers. Mensen die in een dal moesten verkopen en daarmee met een restschuld opgezadeld zijn. Daarna schieten de prijzen van de woningen overigens weer omhoog en gaat de markt zijn gang weer. Hij gaat meer omhoog dan naar beneden.
Mijn idee bij die beweging: kopers van woningen staan onvoldoende stil bij de dalen die, hoe sporadisch ook, toch komen. Het opportunisme wint van het realisme in die beweging.
Mijn advies: wanneer je geschoren wordt, moet je stilzitten. Dus verkoop niet in een dip. Makkelijker gezegd dan gedaan zullen mensen zeggen maar boven je stand kopen kan ervoor zorgen dat je met een zeperd opgescheept raakt. Zorg dat je zelf de controle behoudt over de situatie.
De fundering!
Dat opportunisme zie ik ook bij kopen van de woning en hoe omgegaan wordt met de letterlijke fundering. Dat wat onder de grond zit krijgt geen (of nauwelijks) aandacht bij de aankoop maar is eenvoudigweg wel de basis waar alles op rust!
In BN De Stem van 01mrt24 las ik het artikel “Miljarden nodig voor verbetering fundering huizen”.
Wij bij Bouwbedrijf Balemans zijn specialist in bestaande bouw. Wij renoveren en wij restaureren woningen. Woningen die meestal al een leven achter de rug hebben. Soms niet, want we werken ook in woningen die casco in nieuwbouw opgeleverd zijn en die wij als renovatiebouwers voor onze opdrachtgever afwerken! Maar veelal jaren ’30 van de vorige eeuw en ouder. De laatste jaren komen daar jongere woningen bij want ook daar is in verduurzamen veel te bereiken én aanpassen aan de woonwensen is meer dan een likje verf.
In onze praktijk merken we dat wonen emotie is. Begrijpelijk want de woning, de plek die je koopt, wordt je thuis en moet ook als zodanig voelen. Hou die roze bril vooral op maar verlies de realiteit niet uit het oog. Kijk verder dan dat mooie glas in lood in de bovenlichten van de kozijnen. Besteed aandacht aan wat je moet doen aan het pand om het jouw thuis te maken. Doe dat in afwerking, in verduurzaming om energieverbruik onder controle te hebben én doe dat in constructie. De structuur van de woning die rust op de fundering.
Het is die fundering die in ons land nu de verdiende aandacht krijgt, zie het artikel. Zorg ervoor dat je constructie op orde is voordat je die mooie badkamer of keuken koopt….
Brabantse bodem is stabiel te noemen!
Voor de mensen in Breda en omgeving, het gebied waarin wij werken, heb ik een geruststelling. In onze praktijk maakten wij slechts enkele malen, in ons 50-jarig bestaan, een nieuwe fundering onder een bestaand pand. De bodem in dit deel van Brabant is stabiel te noemen! Kijk ook eens op deze site, het Landelijk Funderingsloket om te zien hoe jouw huis erbij staat.
Plaatselijk herstel, vaker, maar volledig nieuw: zelden. Stabiliseren doen we ook. Dat houdt in bevriezen van de huidige situatie. Dat heeft als resultaat dat scheuren en scheurtjes hersteld kunnen worden en niet meer voor vermindering van woongenot zorgen.
TOT SLOT
- Zorg voor een degelijk onderzoek van de woning die je wilt kopen. Niet alleen dat wat je ziet maar ook wat je niet ziet.
- Maak je financiële overwegingen en bereken of je de mogelijke risico’s kunt behappen voordat je koopt.
- Hou in je huis de scheurvorming in de gaten: groter worden kan duiden op beweging in je fundering.
- Blijf vooral emotioneel: wonen is emotie, dat merken wij elke dag!
Jaco Balemans
Meer blogs laden
Voor jou gevonden!
Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.