Nationaal Monumenten Congres 2019: respect voor vrijwilliger en vakman

 12/11/2019

 Jaco

Uit mijn hart gegrepen: zo is het! Zonder vrijwilligers (veelal) geen goed en financieel verantwoord gebruik en zonder vakman geen technisch behoud voor de toekomst. Steeds meer is het besef breed gedragen dat deze twee groepen de hands on levensader zijn van onze monumenten. Op de foto: Dennis, Rob en Jaco van Balemans.

Lebuinuskerk in Deventer

Op 07 november 2019 vond het Nationaal Monumentencongres plaats in Deventer. Prachtig decor voor het congres! Vanaf station of parkeergarage naar de congreslocatie, de Lebuinuskerk, lopen bij vers daglicht brengt je meteen in de stemming voor de dag!

Monumenten en vrijwilligers

Hoogleraar Lucas Meijs, verbonden aan de Erasmus Universiteit, bracht ons een enthousiast verhaal over de rol en het functioneren van vrijwilligers. Mijn interpretatie is, dat je met het goede verhaal van het monument, je aantrekkelijk moet zijn voor vrijwilligers om hen een bedrage te willen laten leveren. Willen is daarin een cruciaal woord. Zonder wil geen vrijwilligheid. Streef ernaar de vrijwilliger in zijn of haar nog arbeidzame leven maximaal voor 2 tot 4 uur per week te betrekken. Niet meer want je wil niet dat het lijntje breekt. Krijgt de vrijwilliger meer tijd beschikbaar door minder werken of pensionering dan is er ruimte om meer uren per week in te plannen.

Workshops in de middag

Na de plenaire sessie in de ochtend en lunch ging de groep uiteen voor deelsessies in de middag. Ik schreef me ruim tevoren in voor de sessie Vakman voor een dag: hart van goud. Verdiept erin aan de voorkant had ik niet. De titel greep me simpelweg en daarom schreef ik me in. Vakman voor een dag: wat kun je daarvan verwachten? We werden naar de ijskelder van de kerk gebracht, een overigens prettig verwarmde ruimte waar Wolters & Ovink restauratie-decoratie een aantal jaren geleden haar intrek nam. Zij restaureren in de ruimte, ingericht als ambachtsatelier, de stukken die ze vanaf projecten meenemen om in een geconditioneerde ruimte de restauratie uit te voeren. 

De schrik sloeg me om het hart: er lagen schilderijlijstjes gereed met penselen, boekjes en scharen. Ik waande me in de klas van onze jongste: groep 3 van de basisschool op een ochtend dat ik mag helpen met de techniekles. Die had ik niet aan zien komen…. 

We kregen een inleiding in vergulden

De deskundige en gedreven vaklieden namen ons in twee uur tijd mee in praktijk en theorie en het verveelde geen seconde. De passie spatte af van hun presentatie en hun geduld om ons te leren een schilderijlijst te vergulden. De combinatie van praktijk en theorie gaf ons een goede inkijk in hun vakmanschap. Het zijn dit soort mensen die onze monumenten vakkundig onderhouden en restaureren én een volgende generatie opleiden voor de toekomst. Ze zijn goud waard!

Tot slot nog even dit, voor de goede orde

De rol van vrijwilligers speelt vooral in gevallen, waarin geen sprake is van eigenaren die zelf het monument bewonen of erin werken. In de setting van eigen gebruik hebben eigenaren natuurlijk een prominente rol. De eigenaar / bewoners van een monument zijn dan een soort van de vrijwilligers. Zij steken met liefde energie in het behoud van het monument en krijgen daar de beleving voor terug. Dat is een soort van verdienmodel. 

Op naar het volgende inspirerende congres

In 2020 in Amsterdam….. 

Jaco Balemans,
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans

PS. Op de foto te zien: Rob, onze vakman, en Els, vakvrouw werkend voor vele monumentenorganisaties waaronder de Vakgroep Restauratie.

Meer weten over de Vakgroep Restauratie

Meer blogs laden

Blog

Licht in aanbouw. Waar moet je op letten?

Lees deze blog
Blog

Vaklieden gezocht!

Lees deze blog
Blog

Doet de bestaande bouw dan niets aan het milieu?

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.