Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Verandering van fiscale wet- en regelgeving bij onderhoud aan Rijksmonumentale woonhuizen

 20/11/2018

 Jaco

Op dinsdag 16 oktober 2018 heeft de Tweede Kamer ingestemd met de afschaf van de fiscale aftrek voor rijksmonumenteigenaren, de IB-aftrek bij woonhuismonumenten. Per 1 januari 2019 is, als alternatief voor die fiscale aftrek, een nieuwe subsidieregeling van kracht, mits het wetsvoorstel in december door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd.

Alles op een rijtje

Zie de Infographic met alle te noemen punten helder op een rij. Of neem een kijkje bij de alinea over Regelgeving, financiering en subsidiëring op onze website bij Diensten > Restauratie met alle berichtgevingen omtrent dit thema. Lees verder na de Infographic!

De veranderingen helder in kaart gebracht

Aangifte doen versus aanvraag indienen 
Geen gemakkelijke regeling meer via het aangifte Inkomstenbelasting maar een aanvraag voor een subsidie. Hoe praktisch het proces van de aanvraag subsidie verloopt is nog niet duidelijk maar ik vermoed dat het meer tijd en energie vergt dan het “eenvoudig” in de IB-aangifte laten meelopen. 

IB aangifte doen of subsidie aanvragen

Volledige focus op monumentale zaken 
Heel goed vind ik het dat het nu echt over monumentwaarde gaat en dat vervangen van de 20 jaar oude cv-ketel -die toevallig in een Rijksmonumentale woning zit en die in de IB-aftrek lekker meeliep- nu niet meer voor aftrek of subsidie in aanmerking komt. De focus gaat vol op stimuleren van in standhouden van de monumentale zaken in de woning. 

Een hulpmiddel 
Een prima richtlijn is ervoor geschreven. De Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten helpt de eigenaar of diens adviseur te bepalen hetgeen dat voor een subsidie in aanmerking komt. Het is een lijvig doch erg compleet document dat precies vertelt wat wel en niet voor of de subsidie of de laagrentende lening in aanmerking komt. Mijns inziens erg duidelijk en ongetwijfeld zullen de grenzen opgezocht gaan worden. Dat is van alle tijden, niet te voorkomen en natuurlijk ook de sport!

Nog een helderheid 
Je kunt of een subsidie aanvragen van 38% van de kosten die ervoor in aanmerking komen en het restant financier je zelf of je komt voor een laagrentende lening van het NRF in aanmerking. Die laagrentende lening is tegen 1% en 10 jaar vast en vraag je voorafgaand aan de uitvoering aan. Voordeel hier is dat je de werkzaamheden niet hoeft voor te financieren. De subsidie vraag je achteraf aan. De werkzaamheden financier je zelf voor maar je kunt in het jaar erna een subsidie van 38% tegemoet zien. Heel helder: er zijn twee smaken!

De laatste horde vindt plaats in december als de Eerste Kamer moet stemmen.

De laatste horde 
Is de 1e Kamer in december, pas daarna is het definitief! Na succesvol passeren van deze horde kunnen we ermee aan de slag. Gewoon doen want er ligt een goede basis! 

Heb je vragen? Wil je meer weten over dit onderwerp? 
Neem gerust contact met me op.   

Jaco Balemans, 
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Weer een blog over verduurzamen? Neen, over gedrag!

Lees deze blog
Blog

Een uitkomst voor eigenaren van woonhuismonumenten: www.monumenten.nl

Lees deze blog
Blog

Verwarmen van een aanbouw of opbouw

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.