Jouw monument in deskundige handen

Erkende restauratie

Restaureren is een vak. En dat vak voeren wij met liefde uit. Bouwbedrijf Balemans is lid van de Vakgroep Restauratie en mag zich met trots het enige "Erkend Restauratie Bouwbedrijf" van Breda en omstreken noemen. Dat betekent dat we streng getoetst worden op onder meer bedrijfsorganisatie, bouwkundig vakmanschap en deskundigheid op het specifieke gebied van restauratie. Onze medewerkers worden regelmatig getraind en bijgeschoold.

Ervaring met monumentale panden

We hebben door de jaren heen heel wat ervaring opgedaan met het in ere herstellen en restaureren van oude en monumentale panden. Daar zaten hele bijzondere projecten bij zoals kerken en markante panden. Voorbeelden zijn: het Jachthuis op Landgoed Wouwse Plantage, Landgoed Nuwenhuys en de stadsvilla aan de Catharinastraat in Breda. 

Ook voor het uitvoeren van kleine restauratiewerkzaamheden ben je bij ons aan het goede adres. In onze eigen timmerwerkplaats kunnen we onderdelen op maat (na)maken.

Wij hebben al vele (rijks)monumenten mogen restaureren in o.a. BredaGeertruidenbergOosterhoutEtten-LeurBergen op Zoom, HeusdenTilburg en Dordrecht. In België zijn wij ook actief in o.a. BrasschaatSchoten en Hoogstraten.

Modern met behoud van oude details

Wonen of werken in een monumentaal pand is bijzonder. Je begeeft je in een historische context, maar wilt wel het comfort en de gemakken van deze tijd. Wij moderniseren jouw pand volgens de laatste normen en zorgen dat authentieke details bewaard blijven of terugkomen.

Ook op het gebied van duurzaamheid, zoals isolatie of dubbel glas, adviseren we jou graag. Zo kunnen onze blogs je aan het denken zetten. Zoals deze over duurzaamheid en energie-efficiency bij monumenten.

Waar moet ik aan denken bij restaureren?

Het gaat om het herstellen of reconstrueren van de voor het monument karakteristieke elementen. Dat kunnen werkzaamheden aan de buitenkant van het pand zijn, zoals voorgevelrestauratie, voeg -en metselwerk, herstellen van natuurstenen raamdorpels, kozijnen, deuren en raamluiken, daken (lei, pan, zink, koper), goten en constructiewerk. Binnen verzorgen we timmerwerk, trappen, deuren, en-suites, plafonds, tegelwerk en nog veel meer.

Balemans heeft eigen metselaars in dienst. Bekijk dit filmpje over deze bijzondere groep vakmannen.

Regelgeving, financiering en subsidiëring

Bij het onderhouden van je monumentale woning krijg je te maken met allerlei regels vanuit de overheid. Balemans kent de actuele wet- en regelgeving rondom (rijks)monumenten op haar duimpje. Net als de subsidiemogelijkheden die er zijn. We delen onze kennis hierover graag met je, bijvoorbeeld via onze blogs.

Lees meer

Wat we ook graag doen: het restaureren van kerken

Het is een vak apart om kerkgebouwen in topconditie te houden, met aandacht voor bijvoorbeeld de kap van de kerk, de tegels, het houtwerk en het stucwerk. Met precisie en liefde voor het vak verzorgen wij alle restauratiewerkzaamheden aan kerken. We hebben al heel wat (delen van) kerken in Breda en omgeving gerestaureerd, zoals de Sacramentskerk en de Lutherse kerk. Bovendien zijn we nauw betrokken bij kerken die aan de eredienst worden onttrokken en een nieuwe functie krijgen.

Lees meer

Restauratietips

Wij denken bij Balemans graag met je mee over het in topconditie houden van jouw monumentale pand. Daarom delen we graag interessante weetjes en tips met monumenteigenaren. Eenvoudige ingrepen hebben vaak een groot effect. Laat je hier inspireren door onze restauratietips.

Lees verder

Jouw project, onze zorg

Al ruim 45 jaar verzorgt Balemans renovatie- en verbouwprojecten in West-Brabant. Zo hebben wij al diverse gevelrenovaties en kozijnvervangingen gedaan in bijvoorbeeld Breda en Tilburg. Laat je inspireren. Bekijk daarvoor onze projecten.

Restauratie kerkgebouw Protestantse gemeente in Oudenbosch

Centrum Oudenbosch

We hebben al vaker restauratiewerkzaamheden aan een kerkgebouw mogen uitvoeren. Dit keer ging het om het kerkgebouw van de Protestante gemeente in Oudenbosch. Deze kerk uit 1819 ligt wat verscholen in de Fenkelstraat, in hartje centrum. Aanleiding was een lekkage, die de Monumentenwacht constateerde.

Bekijk dit project

In ere hersteld! Monumentale villa uit 1860, Ginneken

Bekijk dit project

Samen met de klant verduurzamen van hun Brabantse boerderij

Bekijk dit project

Dit zeggen onze klanten

Natuurlijk vinden we het heerlijk om te vertellen over ons werk dat we met zoveel passie uitvoeren. Voor jou is het misschien nog leuker om van onze klanten zelf te horen wat ze van ons werk vinden. Dit is wat onze klanten zeggen.

“Balemans is bekend met restauratiewerk aan monumentale gebouwen”

Oudenbosch herbergt verschillende monumentale gebouwen. Via de zogenaamde ‘parelroute’ ontdek je ze allemaal. Het kerkgebouw en pastorie van de Protestantse gemeente in de Fenkelstraat zijn als religieus erfgoed onderdeel van deze route.

Bekijk deze referentie

Op zoek naar een betrouwbaar bouwbedrijf?

Voor je restauratie van je Rijks- of Gemeentelijk monument, pand of woning?