Restauratie

Uw monument in goede en deskundige handen

Restaureren is een vak. En dat vak voeren wij met liefde uit. Bouwbedrijf Balemans is lid van de Vakgroep Restauratie en mag zich met trots het enige "Erkend Restauratie Bouwbedrijf" van Breda en omstreken noemen. Dat betekent dat we streng getoetst worden op onder meer bedrijfsorganisatie, bouwkundig vakmanschap en deskundigheid op het specifieke gebied van restauratie. Onze medewerkers worden regelmatig getraind en bijgeschoold.

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag eens praten.

 

Ervaring

We hebben door de jaren heen heel wat ervaring opgedaan met het in ere herstellen en restaureren van oude en monumentale panden. Daar zaten een aantal hele bijzondere projecten bij zoals kerken en markante panden. Voorbeelden zijn: het Jachthuis op Landgoed Wouwse Plantage, Landgoed Nuwenhuys en de stadsvilla aan de Catharinastraat in Breda. Maar ook voor kleine restauratiewerkzaamheden bent u van harte welkom. In onze eigen timmerwerkplaats kunnen we onderdelen op maat (na)maken.

Link naar blog Bouwbedrijf Balemans over hergebruik van oude gebinten en balken

Wij hebben al vele (rijks)monumenten mogen restaureren in o.a. Breda, Geertruidenberg, Oosterhout, Etten-Leur, Bergen op Zoom, Ulvenhout, HeusdenTilburg, Oudenbosch en Dordrecht. In België zijn wij ook actief in o.a. Brasschaat, Schoten, Kapellen, Hoogstraten en Kalmthout.

Modern met behoud van oude details

Wonen of werken in een monumentaal pand is bijzonder. Maar u wilt uiteraard wel een comfortabele leefomgeving, met alle gemakken van deze tijd. Wij moderniseren uw pand volgens de laatste normen en zorgen ervoor dat authentieke details bewaard blijven of terugkomen.

Ook op het gebied van duurzaamheid, denk aan isolatie of dubbel glas, adviseren we u graag. Dat kan al in de vorm van een blog die u aan het denken kan zetten. Zoals deze over duurzaamheid en energie efficiency bij monumenten. 

Waar moet ik aan denken bij restaureren?

Het gaat om het herstellen of reconstrueren van de voor het monument karakteristieke elementen. Dat kunnen werkzaamheden aan de buitenkant van het pand zijn, zoals voorgevelrestauratie, voeg-en metselwerk, herstellen van natuurstenen raamdorpels, kozijnen, deuren en raamluiken, daken (lei, pan,zink, koper), goten en constructiewerk. Binnen verzorgen we timmerwerk, trappen, deuren en en-suites, plafonds, tegelwerk en nog veel meer.

Kijk gerust eens bij deze bijzondere projecten, die Balemans heeft mogen realiseren:

 • Restauratie monumentaal Landgoed Nuwenhuys (zie link),
 • Restauratie jachthuis Landgoed Wouwse Plantage (zie link),
 • Restauratie Rijksmonument "De Drye Astonnen" (zie link).

Het restaureren van kerken: een vak apart

Bouwbedrijf Balemans is actief en erkend restaurateur ook voor kerken. Meestal is het zo dat kerken deels worden gerestaureerd. Aan de toren, het dak, de pastorie. Heeft te maken met het feit dat kerken in delen zijn gebouwd en vervolgens gerestaureerd. En de toren en kerk ook ieder een afzonderlijke eigenaar kunnen hebben. In de meeste gevallen is de gemeente vaak de eigenaar van de toren (heeft te maken met het feit dat de toren natuurlijk als uitzichtstoren kan worden ingezet). Het onderhouden en behouden van een kerk is dan ook waardevol. Voor de kerk en haar bezoekers maar ook voor de samenleving. En het beeld dat een kerk in een plaats neerzet. 

Het restaureren van een kerk is een vak apart. Omdat het -meestal- een andere schaal omvat dan een monumentaal pand. Inmiddels heeft Bouwbedrijf Balemans in Breda e.o. al heel wat (delen van) kerken gerestaureerd. Zie ook onze projecten op de website. Het is een vak apart maar we doen het steeds met liefde voor het vak. Het ambacht van het restaureren staat voorop.

Ook als inmiddels een andere functie aan de kerk is toebedeeld. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Evangelisch Lutherse Kerk, die we hebben gerestaureerd. Hier worden nu o.a. netwerkbijeenkomsten, diners in de crypte en workshops gegeven.

Een voorbeeld van werkzaamheden die we uitvoeren bij de restauratie van een kerk:

 • Geven van input voor aanvragen subsidies
 • Aanvragen van de benodigde vergunningen
 • Metselwerk: restaureren voegwerk en lood- en koperwerk en leien vervangen
 • Vervangen van de goten
 • Herstellen van de houtconstructie
 • Glas in lood
 • Restauratiewerkzaamheden aan de kap van een kerk: dakpannen vervangen, delen van de kapconstructie vervangen en goten en schilderwerk herstellen
 • Vernieuwen van stucwerk en schilderwerk
 • Renovatie en verbouwing, zodat onderdelen van de kerk (denk bijvoorbeeld aan de pastorie) voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden


Linken naar relevante projecten:

 • Restauratie kerk Numansdorp
 • Evangelisch Lutherse kerk in Breda
 • Onderhoud Sacramentskerk in Breda
 • Groot onderhoud aan de Hervormde kerk in Sprang
 • Servisch Orthodoxe kerk in Rotterdam (link naar onze Facebook pagina)

Regelgeving, financiering en subsidiëring.

Als je als eigenaar in het bezit bent van een (Rijks)monumentale woning en je gaat onderhoud aan deze woning plegen. Of delen van de woning restaureren. Dan is het handig om te weten hoe o.a. de regelgeving is ten aanzien van monumentale woningen. Hoe kun je het onderhoud financieren, zijn er mogelijkheden om subsidie te krijgen en wat is de wet- en regelgeving op dit gebied? 

Bouwbedrijf Balemans heeft kennis van deze zaken en wijst u op de noodzakelijke activiteiten die moeten gebeuren, zoals het tijdig aanvragen van subsidie en/ of een vergunning.

Daarnaast is voor 2017 en 2018 het volgende van belang: de aftrek binnen de inkomstenbelasting op onderhoud aan Rijksmonumentale voor wonen bestemde panden geldt alleen nog voor deze jaren. Daarna komt naar alle waarschijnlijkheid een overgangsperiode waarna met subsidie wordt gewerkt. Naar alle waarschijnlijkheid omdat de precieze plannen nog steeds niet helder zijn. Het is aan het nieuwe kabinet om de plannen definitief te maken.

Wil je hierover meer weten? Lees dan eens de blogs van Balemans:

Gerelateerde projecten Bekijk alle

Monumentenglas geeft de uitstraling van vroeger

Lees verder

Restauratie monumentaal Landgoed Nuwenhuys

Lees verder

Restauratie Rijksmonument “De Drye Astonnen”.

Lees verder

Restauratie van een boerderij

Lees verder

Bouwkundig herstel brandschade historische woonboerderij

Lees verder

Verbouwing woonhuis Ginnekenweg Breda

Lees verder

Restauratie monumentaal pand ‘Mon Plaisir’.

Lees verder

Restauratie van een rijksmonumentale boerderij

Lees verder

Restauratie rijksmonument Catharinastraat Breda

Lees verder

Breng beleving in ontwerpen!

Lees verder

Restauratie jachthuis landgoed Wouwse Plantage

Lees verder

Renovatie van een monumentale pastoriewoning Breda

Lees verder

Contactgegevens

Bouwbedrijf Balemans
Hoenderparkweg 14
4838 BK Breda

T 076-5212901
E info@balemans.nl

Kantoortijden: 07.00 - 16.30 uur

Contact opnemen