Verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving
15/12/2020
Jaco
Hoe zorgen we ervoor dat wij als eigenaren van de woningen die we bewonen een bijdrage leveren aan verduurzamen van onze samenleving? Dat we de aarde door kunnen geven aan onze kinderen en kleinkinderen op een verantwoorde wijze? Maar ook praktisch: hoe zorgen we ervoor dat de energielasten die we maandelijks betalen en van ons levensonderhoudsbudget af gaan, dalen en hoe zorgen we voor een geriefelijk klimaat in onze woning?
Genoeg vakliteratuur over te vinden
Ik las en zag de voorbije maand een tweetal items die me aan het denken zetten en die eigenlijk mijn onderbuikgevoel onderschrijven. Ik zag Arjen Lubach op zondagavond (zie link naar artikel en filmpje) en ik las in een vakblad een artikel over isoleren van je begane grondvloer.
Wat mijn vader mij leerde
Met beide benen op de grond, zonder hoogdravende gedachten, kom je een heel eind leerde mijn vader me. Dat hoogdravende gevoel bekruipt me wanneer ik naar de discussie over aardgasvrije wijken kijk. We doen enorme investeringen en het rendement erop is niet in verhouding. Terugverdientijden van 50 jaar op je investering zijn toch niet recht te praten?
Mijn tip!
Ga isoleren wat je kunt en pas je installatie aan, binnen de mogelijkheden die je hebt. Pragmatisch.
Een overzicht van de stappen die je kunt zetten
Wat zijn de praktische momenten dat je stappen kunt zetten, van klein naar groot, in een oudere woning waarin je woont of die je koopt:
- De 2e verdieping van je jaren ’30 huis is aan verbouwing toe. De kinderen willen een grotere kamer, gaan huiswerk maken en daarom ga je de zolder verbouwen. Verwijder alle plafonds tot tegen het dakbeschot en kijk hoeveel isolatie je kwijt kunt tussen de gordingen (dragende dakbalken). Vaak is dat 16 tot 18cm en steek dat maar vol met isolatie en maak er een nieuw plafond onderdoor. Via het dak verdwijnt de meeste warmte en dat voorkom je nu!
- Zijn de gevelkozijnen aan een schilderbeurt toe bekijk dan of je beter isolerende glas in de kozijnen kwijt kunt. Enkel glas vervangen voor dubbel glas is een grote stap maar vervangen van 1e generatie dubbelglas door modern HR++-glas is ook een ferme stap. Vervang het glas voordat de schilder de gevelkozijnen aflakt en je huis staat er weer als nieuw bij, je energieverbruik daalt én je gerief verbetert!
- Laat de spouwmuren van je woning controleren en kijk of ze (bij) te isoleren zijn. Doe dat in combinatie met je buitenonderhoud en je hebt alles in 1 project te pakken! Spouwmuren die geen isolatie hebben waarin isolatie toe te passen is helpen je met deze actie aan een sterke verbetering van je energiezuinigheid. En een terugverdientijd van max 5-6 jaar!
- Koop je een nieuwe keuken, overweeg dan om een recirculatiekap te kopen. Een afzuigkap die de afgezogen kookluchtjes filtert en terug brengt de ruimte in. De door jouw cv-ketel opgewarmde binnenlucht blijft dan binnen en wordt niet de lucht in geblazen. De afzuigkappen van tegenwoordig die de recirculatietechniek toepassen zijn veel beter dan 10 jaar geleden. Toen alleen toegepast in appartementen omdat het niet anders kon, een noodzakelijk kwaad, maar nu een prima toepassing!
- Pak je de begane grond van de woning aan omdat je de woonkamer en keuken anders wilt indelen dan is dat hét moment om de vloer aan te pakken. Een houten vloer in de woonkamer kun je zeer goed isoleren aan de onderzijde met behoud van de karakteristieke klank van die houten constructie. De betonvloer in keuken en entree is vaak ongeïsoleerd en zo’n 8cm dik. Verwijderen van de vloer, aanbrengen van isolatie en een nieuwe betonvloer en vervolgens lage temperatuur vloerverwarming erin.
Dit zijn de basisprincipes
Laaghangend fruit dat je zo kunt plukken. Hang het op aan een verbouwing van je woning die je toch wilt doen en het loopt eenvoudig in je project én investering mee! Je gerief verbetert, je energierekening daalt én je levert je bijdrage aan verduurzamen!
Jaco Balemans,
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans
Meer blogs laden
Voor jou gevonden!
Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.