Metselaar in opleiding: Koen’s passie voor restauratie

Het vak metselen kent steeds minder nieuwe instroom, maar Koen W. koos bewust voor deze ambachtelijke specialisatie. Bij Bouwbedrijf Balemans volgt hij de beroepsbegeleidende leerweg en verdiept hij zich in restauratiewerk.

Koen wist lange tijd niet precies welke richting hij op wilde, maar metselen sprak hem aan

Na een geslaagde stage bij Bouwbedrijf Balemans besloot hij de opleiding te volgen. Vooral restauratiewerk wekt zijn interesse, omdat het vraagt om precisie en vakmanschap. “Restaureren is uitdagender dan standaard metselwerk, je moet goed nadenken over details en technieken,” vertelt Koen. Onder begeleiding van ervaren vakmensen leert hij de fijne kneepjes van het ambacht. Het keuzevak restauratie sluit perfect aan op zijn werk bij Balemans, waar hij regelmatig oude panden en monumenten onder handen neemt. 

Metselaar Koen

"Het aantal opgeleide metselaars daalt drastisch in Nederland. Gelukkig heeft Koen gekozen voor de specialisatie metselen en volgt de beroepsbegeleidende leerweg. Koen: “Ik wist niet zo goed wat ik wilde, dat weet ik nog steeds niet echt eigenlijk. Ik vond metselen wel leuk, het is een korte opleiding en je kan makkelijk je geld verdienen. Ik had stagegelopen bij Bouwbedrijf Balemans en dat beviel me erg goed, dus waarom niet? Het keuzedeel is interessant. Vorig jaar hebben twee andere collega’s het keuzedeel gevolgd en zij waren ook enthousiast. Jaco Balemans vroeg mij of ik het traject wilde volgen en stimuleerde het. Het is interessant en handig dat het keuzedeel telt op school. Bij mijn werk heb ik ook vaak met restauraties te maken van oude panden en rijksmonumenten, dus dat komt goed uit.

Leon brengt de theorie op een leuke manier. Af en toe is het wel moeilijk, maar het bevalt wel goed. Bij de theorie gaan timmeren en metselen door elkaar heen, want je zit samen in de klas. Restauratie is allemaal iets ingewikkelder, meer nadenken. Dat vind ik leuker dan als metselaar meer dan 800 stenen op een dag te leggen. Tijdens het keuzedeel leer je de kleine kneepjes van het vak, je gaat in op de details. Het zijn vaak dingen, die ik ook al heb gezien op mijn werk. Op dit moment zijn we bezig met een boerenvlecht. Dat zie je vaak bij boerderijen net onder de kap. Het keuzedeel is nog iets moeilijker dan mbo-niveau-3. Je moet nog meer nadenken. Het restauratie vak moet je liggen, het is niet voor iedereen. Nu zit ik wel op mijn plek, maar misschien ga ik over vijf jaar wel iets heel anders doen...”

Het deel van Koen "geknipt" uit het artikel.

Wil je meer weten over de wereld van jonge restauratievakmannen?

Lees het volledige artikel op de website van Erfgoed Opleidingen.

Een kijkje in de wereld van de jongste restauratie vakmannen

Meer nieuws laden

Nieuws

Praktische tips voor monumenteneigenaren van Monumentenwacht-specialist Gwen Smits​

Lees dit bericht
Nieuws

Dag van de bouw op 20 juni !

Lees dit bericht
Nieuws

In liefdevolle herinnering: onze vakman & leermeester Ad Jacobs

Lees dit bericht

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.