De tip van Balemans: gevolgschade en herstelkosten bij achterstallig onderhoud

Onderhoud aan uw pand, al dan niet monumentaal, is belangrijk.

Maar al te vaak zien wij, dat er -helaas- te weinig wordt nagedacht over wat de gevolgschade en bijbehorende herstelkosten kunnen zijn. Bijvoorbeeld bij achterstallig onderhoud en het niet-tijdig aanpakken van veelal kleine problemen. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • een lekkende dakgoot die ervoor zorgt dat de houten gootconstructie gaat rotten en het onderliggende voegwerk of gevelstucwerk aantast;
  • kapotte of scheefliggende dakpannen die zorgen voor watertoetreding in de kap;
  • slecht (onderhouden) schilderwerk waardoor kozijnen en gevelbetimmeringen rotten;
  • slecht (onderhouden) voegwerk in het gevelmetselwerk dat vochtdoorslag en schade aan metselwerk tot gevolg kan hebben.


Zo kunnen we nog even doorgaan...

Vaak is de onderhoudsingreep een relatief kleine investering. Herstellen van gevolgschade daarentegen kan een flinke kostenpost zijn. Dan hebben we het, in het geval van monumentale gebouwen, nog niet eens over het verloren gaan van historische materialen. 

Onze tips:

  • Pak vroegtijdig de problemen aan en blijf de staat van onderhoud monitoren. 
  • Eigenaren van monumenten kunnen ook een beroep doen op de Monumentenwacht voor een periodieke controle van hun pand. Dit geldt echter niet voor het herstelwerk zelf. Na deze controle ontvangt u een rapportage met aanbevelingen voor onderhoud en herstel. Dit is voor eigenaren een goed hulpmiddel omdat de Monumentenwacht door hun expertise en ervaring ook in staat is om moeilijk bereikbare plaatsen te inspecteren. Interesse: kijk eens op hun website.


Uiteraard kun je als huizen eigenaar bij ons terecht voor een dergelijke expertise danwel aanpak van het onderhoud aan uw pand/ woning. 

Meer weten over kleinere werken & onderhoud

Meer nieuws laden

Nieuws

De tip van Balemans: overlast tijdens verbouwing!

Lees dit bericht
Nieuws

Tienerkamers... ook gemaakt door Bouwbedrijf Balemans!

Lees dit bericht
Nieuws

De tip van Balemans: klein renovatiewerk aannemen of juist op nacalculatie laten uitvoeren?

Lees dit bericht

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.