De tip van Balemans: herstellen met oorspronkelijke materialen

Pas wanneer plaatselijk of geheel herstellen van onderdelen in een monument niet meer mogelijk is gaan we kijken naar vervangende materialen.

Hiervoor is het veelal mogelijk oude bouwmaterialen te gebruiken. Denk hierbij aan dakpannen, gevelsteen, oude balken, tegels etc. Door heel Nederland verspreid zijn er slopers en bedrijven, die zich bezighouden met verzamelen en verkopen van tweedehands oorspronkelijk bouwmateriaal. Vaak loont het de moeite een zoektocht langs deze bedrijven te doen. Toegeven: een beetje geluk moet je er wel bij hebben. Door ons uitgebreide netwerk weten wij vaak wel direct wat waar te vinden.

Maar wat nu wanneer ook daar niets te vinden is en er dienen plaatselijk nog gevelstenen of tegels te worden vernieuwd omdat deze niet opnieuw zijn te gebruiken? Dan kunnen wij die oorspronkelijke bouwmaterialen vaak nog laten bijmaken. Nog steeds wordt op kleine schaal op geheel ambachtelijke wijze oud bouwmateriaal gemaakt. Zo kan toch die mooie tegelvloer toch worden gerestaureerd en hoeft plaatselijk herstel van een schoonmetselwerkgevel niet op te vallen. 

Klik voor voorbeelden van organisaties die handelen in tweedehands materiaal hier. Wil je specifiek weten hoe het zit met het hergebruik van oude balken en gebinten? Lees dan eens de blog van Balemans over dit onderwerp.

Meer nieuws laden

Nieuws

De tip van Balemans: wie wil nou niet meerwerk voorkomen?

Lees dit bericht
Nieuws

Ad, vakman werkplaats: Op de werkplaats leer je van elkaar

Lees dit bericht
Nieuws

Dronebeelden van snoepfabriekje naar appartementen

Lees dit bericht

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.