De tip van Balemans: de restauratieladder

 05/12/2018

 Marc

Bouwbedrijf Balemans is een erkend Restauratie Bouwbedrijf en werkt volgens de richtlijnen van de Stichting ERM. Dit keer bespreken we graag de Restauratieladder.

De inzet van de restauratieladder

Regelmatig krijgen wij bij Balemans de vraag om een plan op te stellen voor de restauratie van bijvoorbeeld gevels of geveltimmerwerken aan monumenten. Maar hoe ga je hier nu mee om? Als opdrachtgever maar ook als erkend restauratiebouwbedrijf? Zie bijvoorbeeld ons project “gevelrestauratie” op de website. De Restauratieladder van de Stichting ERM geeft duidelijkheid. 

Restauratieladder; stap voor stap onderhouden

Het gaat bij restaureren om het zo veel mogelijk vertragen van de tand des tijds. Deze dwingt tot regelmatig ingrijpen, waarbij in beginsel geldt: conserverend herstel toepassen en omvang van de ingreep beperken. De Restauratieladder heeft zeven tredes. Elke trede verwijst naar een volgende stap. 

Een opsomming:

  • Trede 1: Conserveren / onderhouden.
  • Trede 2: Repareren (actief conserveren), waarbij bijvoorbeeld beschadigde stenen worden aangeheeld en her en der voegwerk wordt vernieuwd.  
  • Trede 3: Vernieuwing met verschillende opties, ook in een bepaalde voorkeursvolgorde. Kopiëren, imiteren, verbeteren en vernieuwen met dezelfde profilering als het origineel, maar waarbij een afwijkende detaillering, afwijkend materiaalgebruik en/of een afwijkende verbindingstechniek is toegestaan.


Zie ook ons project “De drye Astonnen” in Geertruidenberg, waarbij met name zaken aan de gevel zijn uitgevoerd. 

Op deze manier zijn de stappen helder. Uiteraard adviseren wij daarin. We zijn niet voor niets aangesloten bij de Vakgroep Restauratie en de Stichting ERM als Erkend Restauratiebouwbedrijf (ERB). Neem gerust contact met ons op als er vragen zijn!

Meer informatie:

Meer nieuws laden

Nieuws

Ad zet prachtig erkerkozijn op zijn Restauratieportfolio

Lees dit bericht
Nieuws

De tip van Balemans: isolerende gevelbeglazing

Lees dit bericht
Nieuws

Ad, vakman werkplaats: Op de werkplaats leer je van elkaar

Lees dit bericht

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.