Reconstructie Vlaamse Schuur, Landgoed Nuwenhuys

Breda

Enkele jaren geleden restaureerden we Landgoed Nuwenhuys. Het werd naar tevredenheid van onze opdrachtgever Annina van Logtestijn een geslaagde mix van authentieke elementen en modern comfort. Op ditzelfde Landgoed reconstrueren we momenteel een Vlaamse Schuur van 30 meter lang en 11 meter breed. De herbouw benadert de oorspronkelijke opzet van de 19e eeuwse schuur. Onze voorman Marco was al betrokken bij de restauratie van Landgoed Nuwenhuys. Nu werkt hij hard met onder andere leerling-timmerman Wessel aan het halen van de planning zodat de Vlaamse Schuur tijdig klaar is als open werk- en leefruimte voor dagverrijking, als vakantieverblijf en als vergaderruimte.

Op de plaats van de vroegere schuur

De nieuwe schuur komt exact op de locatie waar de vroegere Vlaamse Schuur ooit stond. En net als bij de oude schuur is de fundering zo eenvoudig mogelijk gehouden. Marco: “De grondslag is goed en kan de druk van de constructie dragen. Vandaar dat is gekozen voor een vorstrandfundering. Na het rondkomen van de omgevingsvergunning konden we starten met de graafwerkzaamheden. Ik heb de bouw uitgezet en ervoor gezorgd dat de maatvoering kloppend is.”

Historisch onderzoek

Voor deze nieuwbouw vanuit een monumentale gedachte baseren we ons op het historisch onderzoek van restauratie-architect Maarten Raaijmakers. Hij maakte ook de tekeningen voor deze Vlaamse Schuur, die vanaf 1 november 2021 in gebruik gaat als ruimte voor dagverrijking voor een groep van 10 mensen met een (ernstige) verstandelijke (en lichamelijke) beperking. Daarnaast krijgt de Vlaamse Schuur een functie als vakantieverblijf voor mensen die rolstoelgebonden zijn en/of aangepaste voorzieningen nodig hebben. Ook vergaderen is hier mogelijk.

Bekijk hier de website van Landgoed Nuwenhuys

Over prefabricage en leanplanning

Kenmerkend voor de Vlaamse Schuur aan de binnenzijde is het open karakter. Daarbij trekken vooral de eikenhouten spanten de aandacht; zij zijn volledig in het zicht. Dennis is als werkvoorbereider bij dit bouwproject betrokken: “De eiken spanten en sporen zijn vooraf volledig uitgetekend, waardoor prefabricage mogelijk is.” Marco: “In bestaande bouw maken we alles ter plekke op maat. Dan is het continu improviseren. Maar in nieuwbouw kun je kiezen voor prefabricage. De spanten en sporen die nodig zijn voor de reconstructie worden als een soort van bouwpakket aangeleverd, compleet met pennen en schroeven. Daarmee sparen we heel veel uren arbeid uit op de bouwlocatie.

In samenwerking met alle onderaannemers – van de elektricien tot aan de rietdekker - hebben we voor dit grote project vooraf een leanplanning gemaakt. Voor mij was dat de eerste keer. Michel Tonino heeft ons team begeleid bij het goed afstemmen van de werkzaamheden. Door in samenspraak te plannen, voorkom je dat je elkaar in de bouw in de weg zit. Tot aan de bouwvak zijn de werkzaamheden al gepland. Ook bij tegenvallers– zoals vertraagde levering van materialen – kun je omdat je alle werkzaamheden vooraf inzichtelijk hebt, makkelijker de planning doorschuiven.”

Duurzaam in bouw en gebruik

Om ervoor te zorgen dat de Vlaamse Schuur zo duurzaam mogelijk in gebruik is, is gekozen voor een 20 centimeter dikke isolatie van de muren, driedubbel glas, een warmtepomp en zwarte zonnepanelen die samen één vlak vormen. De zichtbare ‘nieuwbouwsnufjes’ om te verduurzamen zijn bewust geplaatst aan de kant van de boerderij. Vanaf de straatzijde heeft de Vlaamse Schuur vooral een authentieke uitstraling. 

Fotografie en film met drone: Ron Huizer 
Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

Bekijk hier de restauratie van de woonboerderij van Landgoed Nuwenhuys

Werkzaamheden

  • Laten uitvoeren van historisch vooronderzoek door architect
  • Vorstrandfundering aanleggen
  • Alle bouw- en timmerwerkzaamheden
  • Coördinatie bouwwerkzaamheden en contact met onderaannemers zoals met TES Installatietechniek
  • Houten binnen- en buitenkozijnen maken in onze eigen werkplaats
  • Advies over toepassing duurzaamheidsmaatregelen
  • Verantwoordelijk voor leanplanning

Geleverde diensten

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.