Restauratie monumentaal Landgoed Nuwenhuys

Breda

Na een selectie van potentiële kopers voor het monumentale landgoed, kwam familie Van Logtestijn als beste uit de bus. Dit selectieproces duurde wel twee jaar. Wij maakten toen al een raming van de bouwkosten. Samen met restauratie-architect Maarten Raaijmakers maakten we een plan voor de restauratie waarbij de oude boerderij in ere hersteld zou worden. Met behoud en hergebruik van authentieke elementen en het comfort van nieuwbouw.

"Restaureren met behoud van monumentale waarde"

Marc, calculator: “De samenwerking in bouwteam verliep fijn, waarbij over en weer de wensen en mogelijkheden goed werden gecommuniceerd. Zeker in de voorfase hadden we vaak overleg. Landgoed Nuwenhuys is natuurlijk een prachtige locatie om op te mogen werken. En dat een jaar lang. Marco de Meulder weet daar als uitvoerder nog veel meer over.” 

Marco: “Alles is in goede samenwerking met familie Van Logtestijn, en in het bijzonder Annina, verlopen. Zij was een heel fijne projectleidster. Zo wist ze altijd precies welke uitstraling ze wilde hebben. Samen bedachten we dan iets om tot die uitstraling te komen. In een schriftje hield ze bij wat er geregeld moest worden. Ook zorgde ze ervoor dat de bestelde spullen op tijd werden geleverd. En als er eens iets niets klopte, zoals de maten van de slaapkamers, kon ze goed improviseren. Bij vragen was ze altijd voor ons aanspreekbaar. Zij en haar man Jean-Marie spraken tussentijds hun waardering uit over het geleverde werk. Ook de samenwerking met de installateurs, voor bijvoorbeeld de aanleg van alle elektra, het ventilatiesysteem, het alarm en de verwarming, verliep goed. We hebben hier ruim een jaar gewerkt en zijn trots op het resultaat. Zelf ben ik het meest trots op de restauratie van de kozijnen, de spantconstructie en het herstellen van de deuren. We hebben zoveel mogelijk bestaande materialen gebruikt. De deuren die niet meer in goede staat waren, hebben we in onze werkplaats nagemaakt. Nieuwe en monumentale deuren zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden!”

Bouwen is een teamsport! Dat blijkt o.a. uit dit mooie restauratiewerk dat Balemans samen met de opdrachtgever en alle andere partijen mocht maken. Lees gerust de blog van Jaco Balemans over teamsport en (ver)bouwen.

Een nieuwe toekomst voor Nuwenhuys

Het mooie, intensieve restauratietraject aan Boerderij Nuwenhuys in Breda is inmiddels afgerond. Eind april 2018 verscheen een artikel over de nieuwe toekomst van Nuwenhuys in magazine Herenhuis via de Vakgroep Restauratie. Lees over de jarenlange voorbereiding, de samenwerking tussen de opdrachtgevers, allerlei partijen en Bouwbedrijf Balemans. 

Met dank aan Carla van den Bergh en Ron Huizer voor de fotografie. Download hier het artikel inclusief prachtige foto's!

Meer weten over restauratie

"Ja hoor, gaat lukken"

Bekijk deze referentie

Werkzaamheden

 • Ontmantelen niet-monumentale delen van het pand
 • Isolatie vloeren
 • Metselwerk voorhuis
 • Vernieuwing gevels
 • Verdiepingsvloeren aanbrengen
 • Restauratie kozijnen
 • Restauratie gevels
 • Restauratie spantconstructies
 • Maken deuren als kopie van bestaande deuren
 • Sanitair plaatsen
 • Stucwerk
 • Aanbrengen rieten dak
Het bakhuys - vóór restauratie
Het bakhuys - na restauratie
De kast tijdens restauratie
De kast na restauratie

Voor & na foto's

Marco
Paul, Marco en Ricardo
Ricardo
Arjan en Paul

Vakmannen aan het werk

Geleverde diensten

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Kozijnen & timmerwerk

Ambachtelijk timmerwerk op maat
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.